Actual

Breaking: Mascații au început ziua cu 230 de percheziții. Descinderile vizează infracțiuni economice

Mascații au început ziua cu 230 de percheziții. Descinderile vizează infracțiuni economice
MAI

MAI a anunțat în această dimineață că forțele speciale descind la nu mai puțin de 230 de adrese, unde fac percheziții care vizează infracțiuni de natură economică. Comunicatul Ministerului a venit pe calea rețelelor sociale, în stilul caracteristic al comunicării online:

“-Deschideți, Poliția!”.

Dacă nu au deschis, am deschis noi!
Așa au fost treziți unii astăzi de dimineață!

Și chiar dacă s-a auzit apoi “Culcat!”, acesta nu a fost un îndemn la odihnă, ci din contra… trezirea la realitate!

La această oră se efectuează 230 de percheziții!

Domeniile vizate: combaterea criminalității organizate, investigații criminale, criminalitate economică.

O zi bună tuturor!”, a anunțat MAI.

Această acțiune pare a fi una dintre cele mai ample de până acum, fiind vorba de un număr uriaș de adrese.

Ministrul MAI, criticat ieri de CSM pentru că a spus că judecătorii subminează munca polițiștilor

Lucian Bode a declarat că vrea pedepse mai aspre pentru traficanții de carne vie:

„Munca polițiștilor este de foarte, de cele mai multe ori, extrem, extrem de periculoasă. Practic, prin astfel de decizii, pe care nu le putem comenta, sunt decizii definitive ale instanței, le este subminată activitatea, trebuie să recunoaștem acest lucru. Noi trebuie să modernizăm legislația și să ținem pasul cu vremurile și dacă se va impune, să ne uităm la Codul de procedură penală, spre exemplu – sigur, la inițiativa titularului de portofoliu, și aici mă refer la Ministerul Justiției. Nu văd de ce nu s-ar putea întâmpla acest lucru”.

Secția de judecători din CSM a comentat declarația printr-un comunicat:

„Secția pentru judecători îşi exprimă îngrijorarea şi dezacordul profund faţă de poziţia publică exprimată de ministrul afacerilor interne, domnul Lucian Bode, în sensul că deciziile definitive ale instanțelor de judecată subminează munca polițiștilor.

Critica hotărârilor judecătorești de o asemenea manieră din partea unui înalt oficial al statului român este, fără îndoială, inacceptabilă și nesocotește principiul separației puterilor în stat.

Poziţia publică menţionată exprimă o lipsă de încredere nejustificată în ceea ce privește modul în care puterea judecătorească își exercită competențele prevăzute de Constituție și de lege și reprezintă o imixtiune nepermisă în actul de justiție, prin ignorarea completă a împrejurării că soluțiile pronunțate de instanțele judecătorești au la bază probatoriul administrat în cauză și sunt rezultatul procesului deliberativ, inerent actului de judecată, care nu poate fi decât atributul exclusiv al judecătorului.

În egală măsură, o astfel de poziție ignoră și cadrul normativ în vigoare referitor la atribuțiile organelor de cercetare penală ale poliției judiciare, ale căror acte sunt, în conformitate cu legea, supuse controlului judecătoresc. În acest context, abordările de natura celei în discuție nu pot fi acceptate, cu atât mai mult cu cât acestea emană de la ministrul afacerilor interne, care are îndatorirea de a veghea la respectarea legii, inclusiv din perspectiva exercitării atribuțiilor care revin organelor de poliție.

Secția pentru judecători, reiterând apelul la echilibru în declarațiile publice, subliniază că nu va abdica de la susţinerea necondiţionată a independenței justiției, ca valoare fundamentală a statului de drept.”