Actual Politică

Ministrul Culturii, despre designerul vestimentar al Vioricăi Dăncilă care a primit un post la ICR Istanbul

Ministrul Culturii, despre designerul vestimentar al Vioricăi Dăncilă care a primit un post la ICR Istanbul

Designerul Nausica Mircea, care a îmbrăcat-o pe Viorica Dăncilă pe vremea când era premier, a fost numită referent la ICR Istanbul, la propunerea președintelui Institutului, Liviu Sebastian Jicman. Despre această numire, ministrul Culturii Lucian Romaşcanu a spus că nu-i ştie foarte bine activitatea, ştie că a fost şefa Centrului Cultural de la Focşani. „Că întâmplător a îmbrăcat-o pe doamna Dăncilă, care nu se bucură de cea mai bună imagine, nu trebuie, cred eu, să-i afecteze performanţele. Eu sper să facă treabă bună”, a mai spus Romaşcanu.

Ministrul Culturii speră ca designerul vestimentar al Vioricăi Dăncilă care a primit un post la ICR Istanbul să facă treabă bună

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu a comentat, în emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, numirea fostului designer vestimentar al Vioricăi Dăncilă pe un post la Institutul Cultural Român de la Istanbul, dar şi decizia şefei ICR de la Londra de a închiria, din bani publici, un apartament, deşi avea un apartament de serviciu.

Întrebat sâmbătă, în emisiunea Insider Politic, cum se simte, ca cetăţean, când aude că Guvernul l-a numit referent la Institutul Cultural Român (ICR) pe fostul designer al Vioricăi Dăncilă, ministrul Culturii spune că activitatea oficialului ICR nu ar trebui să fie afectată de faptul că a creat ţinute pentru fostul premier PSD.

„Noi am avut o preşedintă la ICR destul de bună la vremea ei, care a fost tot creatoare de modă, producătoare de ii, o foarte bună profesoară la Universitate şi a fost preşedinta ICR-ului. Nu-i ştiu foarte bine activitatea doamnei, ştiu că a fost şefa Centrului Cultural de la Focşani. Că întâmplător a îmbrăcat-o pe doamna Dăncilă, care nu se bucură de cea mai bună imagine, nu trebuie, cred eu, să-i afecteze performanţele. Eu sper să facă treabă bună”, a declarat Lucian Romaşcanu.

Ministrul a mai afirmat, întrebat despre faptul că şefa ICR Londra, Catinca Nistor a închiriat din bani publici un apartament, refuzându-l pe cel de serviciu, că nu cunoaşte situaţia locativă a detaşaţilor ICR de la Londra, pentru că nu a fost acolo.

„Ea nu s-a mutat în acel apartament sunând la o agenţie imobiliară şi făcând contracte. Cineva trebuie să fi ştiut de acest lucru, de ce s-a acceptat acest lucru? Aici poate fi o întrebare la care trebuie să răspundă cineva”, spune Romaşcanu în acest context.

Acesta a subliniat că ICR depinde de Senatul României, iar în prezent există „o garnitură destul de bună” în această instituţie.

El spune că este foarte important ca reţeaua ICR să fie extinsă, anunţând că face demersuri pentru deschiderea unei filiale a ICR în Japonia.

„ICR-ul trebuie să ducă afară cultura română, să o exporte. Noi nu trebuie să mergem afară pentru neapărat diaspora românească. Sigur că e important să-i atingem şi pe ei, dar să ai 19 reprezentanţi acuma, 20 dacă reuşim şi Tokyo, este un vehicul extrem de important de export pentru cultura românească”, mai spune ministrul.

În ceea ce priveşte bugetul alocat Culturii anul acesta, ministrul spune că a „găsit înţelegere politică” pentru ministerul pe care îl conduce arătând că anul acesta bugetul este cu 15 procente mai mare decât execuţia pe anul trecut.

El a explicat că, în ceea ce priveşte instituţiile subordonate Ministerului, cuantumul salariilor din totalul bugetului primit a scăzut de la 81% în anul 2021 la 69% pentru anul 2023.

„Din total buget avem, în 2023, 47% pe salarii, faţă de 2021 când au fost 66%”, mai spune ministrul.