Actual

Ministrul UDMR nu a vrut să recite prima strofă din imnul României. Reacția lui Țiriac la scandal

eduard novak

Eduard Novak, ministrul Sportului a avut un moment cu totul scandalos în direct la B1 TV, după ce a refuzat să recite versurile din imnul României, „Deșteaptă-te, române”. Ministrul venise în emisiune pentru a apăra sportivii care au intonat imnul „Ținutului Secuiesc”. Comentariile nu au întârziat să apară, iar printre primii care s-au arătat revoltați de această situație sunt marile legende ale tenisului românesc, Ion Țiriac și Ilie Năstase.

Ministrul UDMR nu a vrut să recite prima strofă din imnul României. Reacția lui Țiriac la scandal

Pe 8 mai, echipa naţională de hochei a României a fost învinsă de selecţionata Ungariei, cu scorul de 4-2 (2-0, 1-2, 1-0), la Ljubljana, în ultimul său meci de la Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă. La finalul partidei, mai mulţi hocheişti români de etnie maghiară s-au dus în faţa galeriei naţionalei Ungariei şi au cântat împreună imnul Ţinutului Secuiesc.

Federația Română de Hochei pe Gheață a programat un Birou Federal pentru data de 24 mai, când ar putea fi decisă suspendarea sportivilor care au cântat imnul Ținutului Secuiesc.

Rugat de prezentatorul Dan Bucura să recite împreună imnul României: “Deşteaptă-te, române!”, Eduard Novak a zâmbit fără să spună nimic, până când Bucura a încheiat strofa.

„Așa ceva te lasă fără cuvinte… Am 24 de ani de presă, dar una ca asta n-am mai văzut. Vorbim de un ministru al Romaniei!”, se arată în postearea publicată pe pagina personală de Facebook a prezentatorului.

„Scandal manipulat politic”, concluzia ministrului Sportului din România

Ministrul Eduard Novak a fost foarte vocal în momentul în care a venit rândul să îi apere pe hocheiştii care au intonat imnul aşa-zisului “Ţinut Secuiesc”, considerând că este un scandal creat artificial de politicieni şi oamenii din Federaţie:

„E un scandal care a fost foarte manipulat politic, în primul rând. De ce am reacționat așa târziu? Am vrut să văd reacțiile și ce s-a întâmplat acolo. Acești jucători nu au cântat imnul, doar au stat în fața oamenilor, au ascultat spectatorii. Unii au adunat câteva like-uri în plus. Au reușit să obțină niște avantaje politice, dar acest lucru trece. Dar ce va fi cu acești sportivi care luptă pentru România? Nu cred că vreun sportiv, Szabó, eu sau Boloni, am simulat ceva când am reprezentat țara. Sportivii din Harghita care reprezintă 70% din lotul național, au transpirat, luptat, au adus România în eșaloul 2 mondial. E foarte greu… Toate pornesc de la Federație, totul poate să provină din sânul Federației. Vor urma niște alegeri acolo”, a spus Eduard Novak, la B1 TV.

Eduard Novak consideră că nu s-a făcut nimic care să lezeze într-un fel imnul statului:

„Eu cred că reacţia este una deplasată, exagerată. Băieţii au cântat efectiv după competiţie, după evenimentul oficial. Trebuie să ştie toată lumea că nu au cântat în locul imnului României sau în partea oficială a competiţiei. Când s-a terminat competiţia, galeria început să cânte. Ştie toată lumea că 90% din echipa naţională a României provine din Harghita şi vă daţi seama că sunt etnici maghiari. Galeria a început să cânte şi ei au cântat alături de ei imnul Ţinutului Secuiesc. Ceea ce pentru noi, din punctul de vedere al ministerului, nu este nimic care lezează într-un fel imnul statului, principiile. Este vorba de o manifestare a lor, este vorba despre cultura maghiară, despre sentimentul lor, şi nu s-a lezat cu nimic imaginea României”, a declarat, marţi, Eduard Novak.

Ion Țiriac este total împotriva cântării imnului Ținutului Secuiesc. Ilie Năstase împărtășește aceeași părere

Ion Ţiriac, fost mare jucător de tenis care a activat în trecut şi ca hocheist, s-a arătat total împotriva cântării imnului Ţinutului Secuiesc. Omul de afaceri a reamintit despre momentul în care a părăsit terenul de joc în Statele Unite pe motiv că nu se intonase imnul României.

„Care scandal din hochei? Eu ştiu că o ţară are un imn al ei şi atunci când nu mi s-a cântat imnul ţării mele eu am ieşit afară. Şi nu era la Băicoi, era în Statele Unite, cu televiziunile mondiale. Şi a doua zi au fost obligaţi să îmi cânte imnul ţării mele”, a declarat Ion Ţiriac.

Atitudinea sportivilor a fost criticată şi de Ilie Năstase, care a cerut suspendarea de urgenţă a jucătorilor în cauză.

„Nu trebuie să fii patriot. Dacă joacă pentru România, ce imn trebuie să cânte? Dacă eram eu şi cântau imnul maghiarilor, ieşeam de pe gheaţă. Aşa trebuiau să facă. Federaţia trebuie să ia măsuri urgent. Trebuie suspendaţi”, a declarat Ilie Năstase, adăugând: „S-a jucat în Slovenia? Să îi dăm în judecată pe sloveni că au pus alt imn. Sau când jucăm cu ei să le cânte imnul Poloniei sau imnul Iugoslaviei că tot sunt ex-iugoslavi. Urât ce au făcut şi jucătorii. Erau de origine maghiară, nu? Urât că se întâmplă treaba asta mai ales că este o perioadă urâtă şi dificilă pentru toată lumea”.