International

Mitropolitul Pavlo îl amenință pe Zelenski cu „pedeapsa lui Dumnezeu”. Preoții se opun oficialilor ucraineni

Manastire Kiev
Sursa foto: pravda.com.ua

Starețul Mânăstirii Pechersk din Kiev, mitropolitul Pavlo, a declarat că „Dumnezeu nu-l va ierta” pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru evacuarea clerului Bisericii Ortodoxe ucrainene a Patriarhiei Moscovei din lăcașul de cult.

„Vă spun, domnule președinte, și tuturor turmelor dumneavoastră, că lacrimile noastre nu vor cădea pe pământ. Ele vor cădea pe capul dumneavoastră. Astăzi credeți că, după ce ați ajuns la putere pe spinarea și dorința noastră, ne puteți face acest lucru? Dumnezeu nu vă va ierta, nici pe dumneavoastră, nici pe familia dumneavoastră, pentru acest act. Pentru că 220 de oameni, fraților, în acest moment au fost aruncați în stradă de voi”, a declarat mitropolitul Pavlo.

Starețul Mânăstirii Pechersk l-a numit pe Oleksandr Tkachenko, ministrul ucrainean al Culturii și Politicii Informaționale, un om posedat de „nebunie diavolească”. Ministrul Tkachenko este cel care a anunțat că călugării și preoții din Biserica Ortodoxă ucraineană a Patriarhiei Moscovei trebuie să părăsească toate spațiile din Mânăstire Pechersk din Kiev până la sfârșitul lunii martie.

„Nu l-ați putut opri pe ministrul Culturii, care este obsedat de dezlănțuire, răutate, ură și furie diabolică, ceea ce înseamnă că face totul cu permisiunea dumneavoastră. Vai de tine, ai grijă!”, s-a adresat Mitropolitul Pavlo lui Volodimir Zelenski.

Slujbă transmisă în direct pe Facebook

La 29 martie, Biserica Ortodoxă ucraineană a Patriarhiei Moscovei a ținut ultima sa slujbă în Biserica Înălțării Sfintei Cruci din interiorul Mânăstirii Pechersk. În aceeași zi, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a făcut încă un pas pentru a-și consolida independența spirituală și că statul ucrainean acordă libertate religioasă.

Preotii trebuiau să părăsească mânăstirea până azi, dar au intentat un proces împotriva autorităților. În seara zilei de 29 martie, pe site-ul Bisericii Ortodoxe ucrainene a Patriarhiei Moscovei a o informație conform căreia Tribunalul Economic din Kiev a deschis procedura într-un proces intentat de mânăstire cu privire la rezilierea contractului de închiriere.

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Oleksi Danilov, a dat asigurări că preoții nu vor fi forțați să părăsească Mânăstire Pechersk. Preoții nu a părăsit mânăstirea și au continuat să țină slujbe, pe care le-au transmis în direct pe Facebook, conform informațiilor publicate de postul național de știri.

Enoriașii nu au permis accesul comisiei ministerului

Comisia Ministerului Culturii și Politicii Informaționale al Ucrainei, care ar fi trebuit să efectueze un inventar al mânăstirii joi, nu și-a putut începe activitatea, astfel că ministerul a apelat la poliție.

„Trebuie să recunoaștem că, din cauza obstrucției fizice din partea enoriașilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei, comisia de inventariere nu a putut să-și înceapă activitatea astăzi. Reprezentanții mănăstirii Pechersk care fac parte din comisie nu au fost în măsură să explice cine deține cheia de la clădirea a cărei inspecție era planificată. În plus, numeroase persoane necunoscute i-au împiedicat pe membrii comisiei să intre în clădire”, a postat ministrul Culturii pe contul său de Facebook, citat de Ukrainska Pravda.

Oleksandr Tkașenko a mai afirmat că, în opina sa, comportamentul nepoliticos al clerului mânăstirii față de membrii Comisiei contrazice profund chemarea lor.