International

O nouă descoperire a NASA. Gaură neagră de dimensiuni uriașe

O nouă descoperire a NASA. Gaură neagră de dimensiuni uriașe
sursa foto youth.md

Astronomii au descoperit cea mai îndepărtată gaură neagră observată până acum în raze X, cu ajutorul telescoapelor NASA. Gaura neagră se află într-un stadiu incipient de creștere care nu a mai fost observat până acum. În care masa sa este similară cu cea a galaxiei gazdă. Acest rezultat ar putea explica modul în care s-au format unele dintre primele găuri negre supermasive din univers.

O echipă de cercetători a reușit să găsească o gaură neagră în creștere. La doar 470 de milioane de ani după Big Bang. Prin combinarea datelor de la Observatorul cu raze X Chandra și de la Telescopul spațial James Webb al NASA.

O nouă descoperire a NASA

„Aveam nevoie de Webb pentru a găsi această galaxie remarcabil de îndepărtată și de Chandra pentru a găsi gaura neagră supermasivă.”, a declarat Akos Bogdan de la Centrul de Astrofizică Harvard & Smithsonian. Care conduce o nouă lucrare în revista Nature Astronomy în care sunt descrise aceste rezultate. „De asemenea, am profitat de o lupă cosmică care a amplificat cantitatea de lumină pe care am detectat-o.” a spus cercetătorul. Acest efect de mărire este cunoscut sub numele de lentilă gravitațională.

Bogdan și echipa sa au găsit gaura neagră într-o galaxie numită UHZ1 în direcția clusterului de galaxii Abell 2744. Situat la 3,5 miliarde de ani lumină de Pământ. Cu toate acestea, datele Webb au dezvăluit că galaxia este mult mai îndepărtată decât clusterul. La 13,2 miliarde de ani-lumină de Pământ. Când universul avea doar 3% din vârsta sa actuală.

Apoi, peste două săptămâni de observații cu Chandra au arătat prezența în această galaxie a unui gaz intens, supraîncălzit și emițător de raze X. O marcă a unei găuri negre supermasive în creștere. Lumina din galaxie și razele X provenite de la gazul din jurul găurii negre supermasive sunt amplificate de aproximativ patru ori de materia. Care intervine în Abell 2744 datorită lentilelor gravitaționale. Ceea ce sporește semnalul infraroșu detectat de Webb și permite Chandra să detecteze sursa slabă de raze X.

Gaură neagră supermasivă

Această descoperire este importantă. Pentru înțelegerea modului în care unele găuri negre supermasive pot atinge mase colosale la scurt timp după Big Bang. Se formează ele direct din colapsul unor nori masivi de gaz, creând găuri negre cu o greutate cuprinsă între 10.000 și 100.000 de sori? Sau provin din exploziile primelor stele care creează găuri negre cu o greutate cuprinsă între 10 și 100 de sori?

„Există limite fizice în ceea ce privește viteza cu care găurile negre pot crește după ce s-au format. Dar cele care se nasc mai masive au un avans. Este ca și cum ai planta un puiet. Care are nevoie de mai puțin timp pentru a se transforma într-un copac de dimensiuni normale.”, a declarat Andy Goulding de la Universitatea Princeton. Goulding este coautor al articolului din Nature Astronomy și autor principal al unui nou articol publicat în The Astrophysical Journal Letters. Care raportează distanța și masa galaxiei folosind un spectru de la Webb, conform Nasa.gov .