Lifestyle

O nouă metodă de a primi bani de la stat în mod ilegal. Ce cale au ales câțiva maramureșeni

O nouă metodă de a primi bani de la stat în mod ilegal. Ce cale au ales câțiva maramureșeni

Fuga ucrainienilor din fața războiului a fost ca o mană cerească pentru unele persoane din România care s-au gândit cum să scoată bani de pe urma lor. Proprietarii mai multor case au intrat în vizorul oamenilor legii, suspectați că au luat bani de la stat, după ce au declarat că au cazat ucrainieni. Dar totul a rămas la nivel de declarație…

Ilegalități pe bandă rulantă în Maramureș

Potrivit legii, pentru fiecare refugiat care va fi cazat, proprietarul primește de la stat suma de 50 de lei pe zi. O sumă care le-a făcut cu ochiul multor proprietari din Sighetu Marmației, care au mințit că le-a oferit ajutorul mai multor refugiați. Polițiștii locali au găsit, spre exemplu, o parte din acoperiș prăbușit la unele dintre case și, evident, fără nici o urmă de refugiat.

Nici într-o altă casă, unde statul plătește cazarea pentru 16 ucraineni n-a fost găsit vreun ucrainean. Verificările au început după ce au crescut foarte mult numărul proprietarilor care au mărturisit că vor să ajute punându-și casele la dispoziția ucrainienilor.

”În luna martie am avut un număr de 40 de solicitări, iar în luna septembrie am primit un număr de 250 de solicitări”, a declarat Mirela Buftea de la Primăria Sighetu Marmației.

Situația s-a repetat și în alte primării din țară

Nu doar în Maramureș s-a procedat așa, ci și în alte primării din țară.

Proprietarii locuințelor în care stau refugiați ucraineni și pentru care statul plătește chiria pot înșela foarte ușor autoritățile. Cum nu există o bază națională de date în care să apară numele refugiaților și adresa imobilului în care stau, este foarte ușor ca aceeași familie de ucraineni să închirieze o casă aici în Mamaia Nord, dar, de exemplu, fictiv și una la Cluj.

La dosar trebuie depuse doar copii după documentele refugiaților și data de la care au început să stea în imobil”, a măturisit Ilknur Pintilie. Potrivit statisticilor, în țara noastră sunt în acest moment 83.000 de refugiați ucraineni, iar statul plătește 50 de lei pe zi pentru 73.000 de suflete.