Actual

O veste bună pentru români! Se oferă 450 de euro de la stat

salariul lunar BANI, euro, sursa foto pixabay 660 e milioane de euro
sursa foto pixabay

Mii de români vor avea parte de o veste bună. Aceștia vor putea beneficia de o nouă subvenție de la stat. Aceasta va fi în valoare de 450 de euro. Anunțul în legătură cu acest sprijin de la stat a fost făcut de ministrul Mediului, Mircea Fechet. Oficialul a oferit mai multe detalii legate de noua subvenție, în urma celei mai recente ședințe de Guvern.

Banii sunt destinați proprietarilor de terenuri arabile sau pajiști. Aceștia vor beneficia de o subvenție de 450 de euro per hectar. Această sumă va fi acordată de Ministerul Mediului. Dar, pentru a primi banii de la stat există anumite condiții.

450 de euro de la stat

Proprietarii de terenuri vor putea participa la Programul Național de Împădurire. Aceștia vor primi în urma participării o subvenție de la stat în valoarea de 450 de euro per hectar. Aceștia vor trebui să planteze copaci și să realizeze împădurirea terenurilor proprii.

„Așa cum bine știți, în urma unei decizii a Parlamentului României, pășunile au fost eliminate din acele categorii eligibile pentru a putea fi împădurite din PNRR. Astăzi, în cadrul ședinței de guvern, am reparat această nedreptate și proprietarii celor aproximativ 2.300 de hectare de pășune care așteptau această modificare legislativă vor fi, începând de la data publicării Ordonanței de Urgență în Monitorul Oficial, eligibili pentru a putea împăduri.” a spus ministrul Mediului.

Beneficii financiare

Cetățenii care se vor înscrie în acest program vor avea parte de beneficii financiare. Practic, statul le va oferi o subvenție de aproape 500 de euro în fiecare lună. Acești bani vor fi primiți pentru o perioadă de 20 de ani. De asemenea, statul va suporta costurile proiectului tehnic, cele ale plantării efective. Dar și costurile pentru întreținerea culturii în primii 6 ani.

„Cred că cel mai important lucru este că timp de 20 de ani, vom plăti o primă de sechestrare în valoare de 456 euro pentru fiecare hectar de pădure nou înființată”, a precizat Mircea Fechet. Astfel, Ordonanța de Urgență ce a fost adoptată de Guvern prevede „întocmirea proiectelor. Precum și efectuarea lucrărilor de împădurire și de întreținere a plantațiilor.” Aceste plantații pot fi realizate pe terenuri arabile, pajiști permanente și culturi.

Împădurire cu fonduri din PNRR

Cu ajutorul inițiativelor de împădurire finanțate de PNRR, România devine o sursă importantă de aer curat pentru Europa. Programul în valoare de 730 de milioane de euro va permite noi investiții. Mai exact, se vor putea realiza noi suprafețe forestiere, inclusiv păduri urbane și reîmpăduriri. Proiectul își propune să înființeze 56.000 de hectare de noi păduri și suprafețe împădurite. În locuri vulnerabile la schimbările climatice.

În plus, se vor acorda fonduri pentru alte categorii de împăduriri. Precum împădurirea sau întreținerea plantațiilor. Dar și pentru extinderea suprafeței de vegetație forestieră  în cadrul aglomerărilor urbane. Astfel, vor fi realizate păduri urbane, inclusiv mini-păduri, în jurul așezărilor. Dar și între câmpurile cu culturi agricole, conform Romania TV .