Info Actual

Info Actual > Social > Pfizer a oprit din livrările către România. Ce a declarat compania
Social

Pfizer a oprit din livrările către România. Ce a declarat compania

Pfizer a oprit din livrările către România. Ce a declarat compania

Pfizer a oprit din livrările către România. Ce a declarat corporația. Pfizer, corporație farmaceutică americană cu sediul în New York City, a oprit din livrările către UE, inclusiv pentru România, potrivit Reuters, citat de evz.ro.

Pfizer a oprit din livrările către România. Dozele planificate pentru săptămâna aceasta s-au redus la jumătate, a spus secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, pentru sursa citată. Situația își va reveni la normal abia la sfârșitul lunii martie.

Și Polonia se află în aceeași situație. A primit doar 176.000 de doze de vaccin, o scădere de aproximativ 50% față de cantitatea așteptată.

Cehia va fi la fel de afectată. Se vor lifra cantități mai mici de vaccin, încetinind ritmul campaniei de vaccinare, chiar când se pregătea să înceapă administrarea dozei de rapel.

Se vor o reducere a programărilor pentru vaccinare

„Trebuie să ne așteptăm ca în următoarele trei săptămâni să existe o reducere a programărilor pentru vaccinare”, a spus joi ministrul Sănătății Jan Blatny. Livrările de vaccin Pfizer au scăzut cu aproximativ 15% în această săptămână și cu vor scădea cu până la 30% în următoarele două săptămâni.

Pfizer și partenerul său german BioNTech au refuzat să facă noi declarații pe acest subiect. Săptămâna trecută, cele două companii anunțaseră o reducere a livrărilor, în perioada în care își întăresc capacitatea de producție în Europa.

Unele țări europene spun că pot gestiona situația. Norvegia are un stoc de urgență și va continua să administreze dozele de vaccin conform planificării, a potrivit autoritățile.

Compania americană va înlocui dozele lipsă

Compania americană a anunțat Bulgaria și Polonia că va înlocui dozele lipsă, potrivit unor oficiali de rang înalt.

Dar Institutul pentru Vaccinuri din Danemarca a declarat că scăderea cu 50% a vaccinărilor în această săptămână va însemna cu 10% mai puține vaccinuri administrate în primul trimestru.

Mai multe țări s-au declarat nemulțumite de reducerea cantității de vaccin livrate.

Italia a anunțat chiar că intenţionează să deschidă acţiuni în justiţie împotriva Pfizer, din cauza întârzierilor la livrarea vaccinului.

600 de milioane de doze din vaccin Pfizer

cu privire la cele semnalate, comisia Europeană a comandat 600 de milioane de doze din vaccin Pfizer, suficient pentru a vaccina două treimi din populaţia blocului comunitar cu ambele doze.

Chiar dacă UE a semnat acorduri de furnizare cu mai multe companii care urmează să îi furnizeze aproape două milioane de doze, doar vaccinurile Pfizer-BioNTech şi Moderna au fost aprobat până acum.