Actual

Prețuri carburant 28 septembrie 2023. Cu ce tarife se vor confrunta șoferii

Prețuri carburant 28 septembrie 2023. Cu ce tarife se vor confrunta șoferii
sursa foto infofinanciar

Prețuri carburant 28 septembrie. Șoferii se confruntă în fiecare zi cu costuri destul de ridicate. Întreținerea unui automobil este un lucru care implică cheltuirea unei sume destul de mari de bani. O nevoie costisitoare a mașinii este alimentarea cu carburant.

Prețurile la benzină și motorină sunt în continuă schimbare. Acestea sunt destul de ridicate. Dar, șoferii nu își pot calcula un buget fix pentru acest lucru. Prețurile de la pompă se modifică în funcție de anumiți factori externi. Cu ce tarife se vor confrunta șoferii astăzi.

Prețuri carburant 28 septembrie

Costurile șoferilor diferă în funcție de tipul de combustibil cu care autoturismul este alimentat. Cei care conduc mașini pe benzină vor avea parte de o veste bună. Astăzi, prețurile pentru benzină sunt în scădere. Dar, ceilalți șoferi sunt mai puțin norocoși. Prețul motorinei a rămas la același tarif ca în zilele precedente.

Prețuri carburant 28 septembrie. În stațiile Petrom din București, benzina standard poate fi găsită astăzi la prețul de 7,28 de lei pe litru. Pe de cealaltă parte, motorina vine cu costuri mai ridicate. Tariful pentru un litru de motorină standard este de 7,71 de lei. Petrom este lider de piață în domeniul distribuției de produse petroliere în România.

Schimbări la pompă

Prețurile din cadrul stațiilor de alimentare au parte de anumite fluctuații de preț. Aceste schimbări pot fi vizualitate la nivelul prețurilor de la pompă. Față de ziua precedentă, benzina este astăzi mai ieftină cu 5 bani pe litru.

Prețuri carburant 28 septembrie. La nivelul motorinei, modificările nu sunt evidente. Prețul pentru acest tip de carburant a rămas neschimbat de câteva zile. Ultimele modificări la acest nivel au fost realizate sâmbătă. Prețul motorinei a crescut semnificativ, cu 7 bani pe litru.

Evoluția prețurilor carburanților

Consiliul Concurenței a descoperit că evoluția prețurilor carburanților la stațiile de alimentare este comparabilă cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină. Deși există o diferență de câteva zile între modificările de tarife. Studiul a analizat modul în care modificările cotațiilor sunt transmise în prețurile la pompă.

Cotația Platts servește drept preț standard la nivel mondial pentru benzină sau motorină. Aceasta reflectă oferta, cererea și activitatea comercială între traderi de pe piața angro de carburanți. Cotațiile Platts nu sunt date disponibile publicului și, în general, urmează același model pe termen lung ca și prețul barilului de petrol.

Ca urmare, prețul carburanților la pompă în România crește atunci când cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină urcă. Același lucru se întâmplă și în momentul în care aceste cotații scad. Atunci când prețul de referință internațional Platts crește sau scade, majoritatea modificărilor prețurilor la pompă au loc în decurs de o săptămână.

Exportăm benzină și importăm motorină

Avem parte de noi schimbări la nivel mondial, care au ca efect modificarea tarifelor la combustibil. Diferența de preț dintre motorină și benzină este acum de 43 de bani pe litru. Ca urmare a evoluțiilor recente și a creșterii costului motorinei într-o economie globală incertă. Utilizarea motorinei domină piața românească. Dar, rafinăriile autohtone produc, de asemenea, mai multă benzină decât este necesar, dar mai puțină motorină. În aceste condiții, motorina este importată și o parte din benzină se exportă, conform Daily Business .