Actual Diverse

Primul atac asupra unui scriitor în SUA: Salman Rushdie, în stare gravă după ce a fost înjunghiat în timpul unui discurs

Primul atac asupra unui scriitor în SUA: Salman Rushdie, în stare gravă după ce a fost înjunghiat în timpul unui discurs

Scriitorul Sir Salman Rushdie, care a fost amenințat cu moartea pentru romanul său „Versetele satanice,” a fost înjunghiat „de până la 15 ori,” inclusiv în gât, în timp ce se afla pe scenă la un eveniment în statul New York. Cartea a fost interzisă în India, unde s-a născut, și i-a fost interzis accesul în această țară, timp de mai bine de un deceniu.

Primul atac asupra unui scriitor în SUA: Salman Rushdie, în stare gravă după ce a fost înjunghiat în timpul unui discurs

Salman Rushdie a fost  atacat pe scenă în vestul statului New York. Atacul a avut loc în jurul orei 10:45, la scurt timp după ce scritorul Rushdie a urcat pe scenă pentru a ține o prelegere la Chautauqua Institution. Autorul a petrecut ani de zile trăind în clandestinitate, după ce Ayatollahul Ruhollah Khomeini din Iran a cerut execuția sa, încă din anul 1989.

Suzanne Nossel, directorul executiv al PEN America, care promovează libertatea de exprimare, a declarat că „nu ne putem gândi la niciun incident comparabil cu un atac public asupra unui scriitor literar pe teritoriul american.”

Scriitorul Salman Rushdie, care a petrecut ani de zile ascuns și sub protecția poliției după ce oficiali iranieni au cerut execuția sa, a fost atacat și înjunghiat în gât vineri, în timp ce se afla pe scenă în Chautauqua, în apropiere de Erie, în vestul statului New York, a anunțat poliția statului american.

Foto: nydailypaper. Scriitorul înjunghiat pe scenă și cartea sa…

Atacul, care a zguduit lumea literară, a avut loc în jurul orei 11.00, la scurt timp după ce scriitorul Rushdie, în vârstă de 75 de ani, a urcat pe scenă pentru o prelegere la Chautauqua Institution, o comunitate din vestul statului New York care oferă programe artistice și literare în timpul verii, potrivit New York Times.

Rushdie a fost transportat cu un elicopter la un spital local, a precizat poliția statală într-un comunicat. Nu a fost clar ce l-a motivat pe atacator. Oamenii au reacționat prompt și atacatorul a fost reținut.

Linda Abrams, din zona Buffalo, care stătea în primul rând, a declarat că agresorul a continuat să încerce să-l atace pe omul de litere Rushdie chiar și după ce a fost imobilizat. „A fost nevoie de vreo cinci oameni pentru a-l îndepărta și el continua să înjunghie,” a spus ea. „Era pur și simplu furios, furios. Intens de puternic și pur și simplu rapid.”

Rita Landman, un endocrinolog care se afla în rândul auditoriului, a declarat că dl Rushdie avea multiple răni prin înjunghiere, inclusiv una în partea dreaptă a gâtului, și că sub corpul său era o baltă de sânge. Dar ea a spus că acesta părea să fie în viață. Oamenii spuneau: „Are puls, are puls, are puls, are puls,” a spus doamna Landman, citată de media americană.

Un elicopter l-a transportat de urgență la cel mai apropiat spital. A fost supus unei intervenții chirurgicale.

La închiderea ediției, o știre de ultimă oră a New York Times anunța că actualmente ”domnul Rushdie este conectat la un ventilator și nu poate vorbi. Brațul și ficatul său sunt rănite, iar el ar putea pierde un ochi”, potrivit declarației agentului său.

Foto: news.sky