Lifestyle

Probleme cu somnul? Iată 5 pași simpli care te vor ajuta să dormi

Somn, sursa foto wearskypro.com
sursa foto wearskypro.com

Somnul este esențial pentru sănătatea noastră, deoarece ne ajută să ne recuperăm și să ne regenerăm organismul după o zi lungă și obositoare. Deși majoritatea oamenilor au dificultăți în a obține suficient somn, există multe tehnici și strategii pe care le poți folosi pentru a-ți îmbunătăți calitatea somnului și pentru a te asigura că te trezești odihnit și pregătit pentru o nouă zi.

În acest articol, vă vom prezenta câteva sfaturi despre cum să dormiți mai bine.

Stabilește o rutină de culcare și evită stimulanții

Stabilește o rutină de culcare și încearcă să te ții de ea în fiecare noapte. Acest lucru poate însemna relaxarea într-o baie caldă, cititul unei cărți sau ascultarea muzicii relaxante înainte de a te culca. Odată ce îți creezi o rutină de culcare, corpul tău va începe să se pregătească pentru somn în momentul în care începi rutina ta.

Cafeaua, ceaiul și băuturile energizante trebuie evitate cu cel puțin câteva ore înainte de culcare. Aceste băuturi conțin cofeină și alte substanțe care pot afecta somnul și te pot ține treaz toată noaptea.

Creați un mediu de dormit confortabil și limitează expunerea la lumina albastră

Asigură-te că ai un mediu de dormit confortabil. În acest sens, trebuie să alegi o pernă și o saltea confortabilă, o cameră întunecată și o temperatură confortabilă. Dacă ești sensibil la zgomot, poți utiliza dopuri de urechi sau puteți folosi un ventilator sau un sunet de fundal pentru a reduce zgomotul din exterior.

Excesul de lumină albastră din ecranele de televizor, telefoane sau tablete poate perturba ritmul tău circadian și poate afecta calitatea somnului. Înlocuiește obiceiul de a folosi dispozitivele electronice cu cel de a citi o carte sau de a face o activitate calmă înainte de culcare.

Fă exerciții fizice

Fă exerciții fizice pe parcursul zilei, dar evită activitățile fizice intense cu câteva ore înainte de culcare. Exercițiile fizice ajută la eliberarea tensiunii și a stresului din corpul tău, ceea ce poate îmbunătăți somnul.

„Dacă alergăm 10 km seara, și după aceea ne ducem să ne culcăm direct, o să ne fie foarte greu să adormim. Pentru că în momentul în care facem sport se descarcă la nivelul creierului tot felul de neurohormoni, care ne dau o stare de bine, o stare de agitație chiar, și atunci organismul nostru este într-o stare de activitate, nu într-o stare de relaxare.

Deci, deși pare că ne obosește fizic, de fapt din punct de vedere psihic sau neuropsihic ne activează sportul chiar înainte de somn și nu e chiar cel mai bun lucru. Asta nu însemană că nu trebuie să facem mișcare. E un lucru foarte bun pentru sănătatea somnului să facem mișcare în timpul zilei, dar nu chiar înainte de somn”, spune Dr. Ioan Bulescu, medic spcialist ORL specializat în somn, potrivit euronews.