Actual

Româniilor nu prea le place să citească. Suntem la coada clasamentului

Românilor nu le place să citească
sursa foto: arhiva companiei

Salonul de Carte Bookfest Timișoara, în cea de-a unsprezecea ediție, a înregistrat un succes notabil. Evenimentul a adunat peste 30.000 de volume de la aproape 50 de edituri și expozanți. Dar acest eveniment nu reflectă în mod necesar obiceiurile de lectură ale românilor. Datele arată că româniilor nu prea le place să citească.

Cu peste 50 de evenimente și lansarea a 30 de cărți, Salonul a fost marcat de prezența unor personalități remarcabile din lumea literară. Printre aceștia s-au aflat Gabriel Liiceanu, Radu Paraschivescu, Ioana Pârvulescu, Andreea Răsuceanu, Mihaela Noroc, Adriana Babeți sau Mircea Mihăieș. Cu toate acestea, această participare de prestigiu nu schimbă situația alarmantă a României în ceea ce privește obiceiurile de lectură.

În comparație cu alte țări europene, datele statistice arată că românii nu acordă o prioritate semnificativă lecturii. De fapt, țara ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în acest aspect. Astfel, succesul evenimentelor precum Bookfest Timișoara poate fi interpretat mai degrabă ca un fenomen de nișă. Deși atrage un public dedicat și pasionat, acesta nu reușește să influențeze în mod substanțial peisajul lecturii în țară, potrivit Adevărul.