International

Scene dramatice pe străzile din Shanghai. Autoritățile testează anti-Covid cetățenii cu forța, în încercarea de a stopa pandemia

covid

Pandemia de Covid-19 a afectat o lume întreagă, însă în China se pare că situația a scăpat complet de sub control. Mai multe videoclipuri postate în mediul online au surprins scene extrem de dramatice pe străzile din Shanghai, acolo unde oamenii sunt testați cu forța pe stradă.

Scene dramatice pe străzile din Shanghai. Autoritățile testează anti-Covid cetățenii cu forța, în încercarea de a stopa pandemia

Pe lângă izolarea în case, cetățenii orașului Shanghai au început să fie testați cu foța, ceea ce a dus la adevărate revolte de stradă. În încercarea de a stopa pandemia, autoritățile chineze au instalat garduri pentru a restricționa mișcarea populației, potrivit BBC.

Un localnic a declarat pentru BBC că un gard verde a apărut în urmă cu trei zile în fața clădirii în care locuiește, fără nicio explicație.

Decizia vine în prima zi a minivacanţei cu ocazia Zilei Muncii. De obicei, chinezii profită de aceste zile libere pentru a călători în întreaga ţară, însă cea mai mare creştere a numărului de cazuri de coronavirus de la începutul lui 2020 îi obligă pe mulţi să rămână acasă.

Ca răspuns la varianta extrem de contagioasă Omicron, autorităţile chineze şi-au intensificat politica „zero COVID”, efectuând testări în masă şi impunând lockdown-uri de îndată ce apar primele cazuri.

China a raportat, vineri, 10.700 de cazuri noi de COVID-19, din care 10.100 în capitala sa economică, Shanghai. Alte 54 de cazuri au fost înregistrate la Beijing.

Măsuri de combatere anti-COVID-19 vor fi intensificate în China

Beijingul a anunţat sâmbătă că, în urma acestei mini-vacanţe de cinci zile, accesul în spaţiile publice va fi în continuare restricţionat.

Începând din 5 mai, un test COVID negativ efectuat în ultima săptămână va fi obligatoriu pentru a intra în „numeroase locuri publice şi pentru a lua mijloacele de transport în comun”, potrivit unui anunţ publicat pe contul de WeChat al capitalei.

Pentru activităţi precum evenimentele sportive şi călătoriile în grup, participanţii vor trebui să prezinte, de asemenea, un test COVID negativ efectuat în ultimele 48 de ore, precum şi dovada că au fost complet vaccinaţi.

Metropola din estul Chinei, aflată în lockdown de aproape o lună, a raportat sâmbătă peste 10.100 de cazuri în ultimele 24 de ore, aproape jumătate din numărul zilnic de cazuri înregistrat la începutul lunii aprilie.