Actual

Se schimbă CNP-ul! Cum vor arăta buletinele

buletinul electronic CNP-ul
sursa foto: arhiva companiei

Se va produce o schimbare în ceea ce privește Codul Numeric Personal al fiecărui cetățean român. În esență, CNP-ul, a fost astăzi subiectul unui anunț din partea Ministerului Afacerilor Interne.

„Odată cu operaționalizarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, un element de noutate îl reprezintă generarea codului numeric personal, sens în care comunicăm următoarele aspecte de interes. Codul numeric personal este alcătuit din 13 cifre, structurate în trei părți: semnificativă, secvențială și o cifră de control”, conform anunțului de la Minister.

Potrivit antena3.ro, litera S indică atât sexul, cât și secolul în care s-a născut persoana. Modificarea vizează secțiunea secvențială JJ.

„În ceea ce privește partea secvențială JJ (“cifra de județ”), codurile numerice personale generate automat de către Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, vor conține codul unic 70 pentru orice înregistrare, indiferent de județul/locul unde a avut loc nașterea”, se precizează de către reprezentanți.

Românii nu vor fi nevoiți să își schimbe CNP-ul deja existente.