Actual

Sebastian Budruja ne spune cât vom da pe curent! „Românii nu vor tremura de frig”

sebastian Burduja, ministrul energiei, sursa foto ziarul financiar
sursa foto arhiva companiei

După doi ani în care cheltuielile la energie și gaze naturale au generat provocări semnificative pentru cetățeni, există un interes sporit privind perspectivele acestora în 2024. Într-o încercare de a atenua preocupările, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat care este situația.

„Noi, la nivelul Guvernului, ne-am asumat că românii, iarna asta nu o să tremure nici de frig, nici de frica facturilor. Şi ne-am asumat să menținem această schemă de compensare-plafonare. Schema a asigurat la nivel european al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană.

Asta înseamnă că există în continuare acel plafon de 0,31 de lei per Megawatt-oră. Foarte mulți furnizori, pentru că a scăzut prețul la gaze pe piață au venit sub acest plafon. Acasă sunt facturat undeva la 0,25, 0,26 lei per Megawatt-oră. Deci sub plafonul maxim pe care l-ar permite legislația în vigoare. Este o schemă valabilă până în martie 2025 cu bani plătiți de la buget. Banii acoperă diferența dintre prețul la factură pe care îl au românii în fiecare lună și prețul real din piața liberă pe care îl plătesc furnizorii.”, a declarat Sebastian Burduja la Antena3 CNN.