Actual International

Un adevărat coșmar. Valuri gigantice de nouă metri lovesc coasta spaniolă în timp ce furtuni puternice se apropie de orașe

Un adevărat coșmar. Valuri gigantice de nouă metri lovesc coasta spaniolă în timp ce furtuni puternice se apropie de orașe
Shutterstock.com

Furtunile Gerard și Fien au făcut deja ravagii în Spania, creând valuri de nouă metri pe o parte din coasta Cantabrică.

Un adevărat coșmar. Valuri gigantice de nouă metri lovesc coasta spaniolă în timp ce furtunile Gerard și Fien se apropie de orașe. Și vremea rea nu se oprește aici

Furtunile Gerard și Fien sunt pregătite să arunce Spania într-o furtună de ninsori, ploi, valuri mari și vânturi puternice în această săptămână. Marea Cantabrică a generat deja valuri gigantice care au ajuns la nouă metri înălțime, ceea ce a determinat emiterea unei avertizări de culoare roșie în această luni, 16 ianuarie, în Catalonia.

Se așteaptă ca regiunile din nordul Spaniei să fie cele mai afectate de aceste două furtuni gigantice, iar temperaturile scăzute vor afecta cea mai mare parte a țării. În zonele de coastă ale Atlanticului au fost închise promenadele și plajele, precum și parcurile din orașul A Coruña.

Se așteaptă valuri de până la nouă metri în Atlantic și în Marea Cantabrică și între trei și patru metri în Marea Mediterană. Iar vremea rea nu se oprește aici.

La începutul zilei de marți 17 ianuarie 2023 se așteaptă ca aerul polar maritim să se îndrepte mai mult spre continent datorită anticiclonului din Azore și a unui sistem depresionar mare din Europa. Potrivit specialiștilor de la Meteored, acestea sunt asociate cu un trough planetar încărcat cu aer rece în straturile medii și superioare.

Ninsori și anumite drumuri închise, în Spania

Unele regiuni din interiorul Spaniei au fost deja afectate de vânturi intense care au declanșat luni avertizări în diferite provincii din Castilla y Leon. În zonele înalte ale acestei țări a început să ningă, ceea ce a dus la închiderea drumurilor.

Trei orașe din Pirineii Navarrei – Isaba, Uztarroz și Urzaiqui- au rămas fără energie electrică timp de mai multe ore din cauza unei defecțiuni provocate de vremea severă.

Mai multe provincii din Castilla y Leon sunt în pericol din cauza acestui fenomen. Cei mai expuși riscului sunt munții din Leon, regiunea Zamorana de Sanabria și orașul Segovia, care a inițiat alerta de ninsori.

O vreme de coșmar

Cu toate acestea, valurile și zăpada nu sunt singurele fenomene care au făcut ravagii în nord-vestul țării. Ploile au împânzit zona, făcând ca mai multe râuri din Cantabria și Galicia să iasă din matcă. Acest lucru a declanșat ulterior o alertă în diferite părți din Castilla y Leon.

Din cauza apei, la ora 16:00, Consiliul Provincial din Bizkaia a închis accesele pietonale la Ermitajul din San Juan de Gaztelugatxe. În municipalitatea din Orense, Vilamartin de Valdeorras, precipitațiile abundente au provocat prăbușirea unui pod cu consecința izolării a 40 de vecini.

Potrivit Direcției Generale de Trafic (DGT), cel puțin 20 de drumuri au fost închise în toată Spania începând de luni din cauza zăpezii, a ploii și a vântului. Cele mai afectate au fost în provinciile galiciene Lugo și Ourense, precum și în Asturias, Cantabria, Soria, Burgos, Palencia, Navarra, Vizcaya și Girona, potrivit 20minutos.es.