International

Ungaria a devenit speranța economică a rușilor. De ce sunt atâtea afaceri rusești în țara lui Orban?

Ungaria
Credit imagine: capital.ro

Pe măsură ce relațiile dintre Rusia și UE continuă să se deterioreze, activitățile de afaceri ale rușilor au crescut în Ungaria, iar o descoperire recentă arată că patru dintre aceste companii au avut legături cu serviciile de informații și cu elita politică de la Moscova.

În martie 2023, 674 de companii din Ungaria erau deținute integral sau parțial de ruși, 97 dintre acestea fiind înființate după ce Rusia a invadat Ucraina, potrivit Szabad Európa.

Ungaria este „visul european” pentru ruși

Dată fiind cererea ridicată, mai multe companii se specializează în oferirea de finanțări pentru antreprenorii ruși care vor să-și dezvolte afacerile pe teritoriul Ungariei.

„Cea mai mare schimbare este că majoritatea oamenilor care vin aici din Rusia vor să se mute în Uniunea Europeană. Nu mulți doreau să rămână aici înainte – au cumpărat proprietăți, dar Ungaria nu era locația lor principală”, a declarat Alexey Morozov, directorul general al Starimpex Hungary Kft, o companie implicată în afaceri start-up care deservește clienți ruși, a relatat Telex.hu, partenerul EURACTIV. Astfel, se vede și înclinația rușilor cu posibilități pentru traiul într-o țară care aparține de Uniunea Europeană. Chiar dacă poate nu-și doreau în mod necesar să se stabilească în Ungaria, aceasta a devenit cea mai plauzibilă variantă.

„Dar acest lucru s-a schimbat acum: cei care vin aici caută 100% să se dezvolte aici. Ceea ce au în comun este că nu vor să fie asociați în niciun fel cu situația politică actuală, sunt anti-război în ceea ce privește conflictul ruso-ucrainean”, a adăugat el.

O sursă din domeniul start-up-urilor a dezvăluit că este din ce în ce mai dificil să gestionezi finanțele de afaceri din Rusia, unele bănci rusești nepermițând deloc transferurile internaționale, iar altele impunând limite de aproximativ 1.000 de euro, astfel că nevoia unei companii în UE este și mai mare.

Sunt implicate serviciile secrete?

Dar, printre companiile care lucrează în UE, nu toate sunt motivate doar de interesele de afaceri și de dezaprobarea lui Putin.

Potrivit sursei, o companie numită ITK System dezvoltă criptări IT cu o licență de la serviciile secrete rusești și este deținută de „o persoană care este în mod evident un om al serviciilor secrete”.

Radio Europa Liberă a scris, de asemenea, despre misteriosul „institut de cercetare” IRIAS Ungaria, care ar putea face presiuni pentru implicarea în construcția Paks II (a doua centrală nucleară din Ungaria-TN).

În plus, o altă companie numită DGK Navigation Ltd. dezvoltă drone în Ungaria, iar proprietarul acesteia este activ și în Rusia, cu firma lor cu numele de Gyronav, care dezvoltă și produce giroscoape de precizie și sisteme de navigație esențiale pentru funcționarea dronelor.

Până în prezent, autoritățile maghiare nu au comentat acest subiect.