Actual Diverse

Vești proaste! Apare o nouă taxă pentru români. Toți europenii o vor plăti

Vești proaste! Apare o nouă taxă pentru români. Toți europenii o vor plăti
Twitter

Peste toate scumpirile din ultimele luni, autoritățile au mai anunțat o nouă taxă! Fiecare locuință din țara noastră va plăti o taxă în funcție de cât de multă poluare generează.

Autoritățile au anunțat o nouă taxă pentru români, taxă care este implementată la nivel european, iar țara noastă se va alinia și ea, din 2027. În funcție de cât de mult poluează prin emisia dioxidului de carbon, fiecare locuință va plăti o taxă, a spus ministrul mediului, Tanczos Barna.

Taxa se va aplica din 2027

„În primul și în primul rând, deciziile vizează reducerea emisiilor de carbon în sectorul rezidențial și sectorul de mobilitate. Sectorul rezidențial înseamnă că Fondul social de climă, care se constituie din 2027, se va alimenta prin introducere a unor taxe de carbon la nivelul fiecărui cetățean care locuiește undeva în UE și care, prin încălzirea locuinței sau prin folosirea energiilor emițătoare de dioxid de carbon, poluează. Acest lucru înseamnă că la nivelul fiecărei gospodării se va calcula amprenta de carbon și se vor aplica niște taxe”, a anunțat Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a explicat că „cel mai simplu exemplu este taxa pe gaz, pe gazele naturale care se ard practic în centrale individuale la nivelul fiecărui apartament”, a explicat Tanczos Barna.

Taxa este la nivel european

„Va fi o taxă din 2027 pe care o va plăti fiecare cetățean european, nu este doar România, ci se aplică pentru toate cele 27 de state europene. Spre surprinderea mea, chiar și pe ultima sută de metri, (o parte din statele membre – n.r.) au fost extrem, extrem de ambițioase și nu a vrut să audă nimeni nicio secundă despre eliminarea acestor taxe noi, în ciuda discuțiilor și a obiecțiunilor și în ciuda situației actuale, în ciuda războiului”, a mai spus Tanczos Barna.

Ministrul spune că UE vine cu aceste măsuri pentru a scăpa de dependența de gazul rusesc și se pare că aceasta va dispărea doar atunci când nu vom mai folosi gaze naturale.