International

Viktor Orban, atacat dur de reprezentantul Partidului Popular European: „Va fi dezvăluit kompromatul”

Viktor Orban, atacat dur de reprezentantul Partidului Popular European: „Va fi dezvăluit kompromatul”
Arhivă/ Wikipedia

Michael Gahler, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European pentru afaceri externe, a lansat un atac dur la adresa premierului maghiar Viktor Orban, susținând că, într-o zi, va fi dezvăluit kompromatul prin care rușii îl țin sub control.

Afirmația vine în contextul în care Ungaria s-a opus, în cadrul Uniunii Europene, sancționării patriarhului Kiril al Moscovei și Întregii Rusii, care este un ferm susținător al războiului din Ucraina.

„O rușine pentru Ungaria

Astfel, Michael Gahler caracterizează acest lucru ca o rușine pentru Ungaria, pe care o numește țară iubitoare de libertate, cu referire la mișcările anticomuniste de la Βudapesta din 1956, și la tranziția pașnică pe care a făcut-o societatea de la comunism la liberalism în anii 1980, fiind prima țară care și-a deschis frontiera cu un stat din afara sferei de influență comuniste, în 1989, cu Austria. Fără să dea detalii suplimentare, el a susținut doar că Ungaria este șantajată printr-o acțiunile de kompromat de Rusia, fapt ce ar explica atitudinea sfidătoare a lui Orbán din ultimele săptămâni la adresa partenerilor europeni și transatlantici, inclusiv a României.

Acuzată de derapaje pro-ruse

Declarația este cu atât mai importantă, cu cât vine la scurt timp după excluderea lui Viktor Orbán și a partidului său, Fidesz, din grupul Partidului Popular European, săvârșită în primăvara anului trecut, după ce ani de zile derapajele pro-ruse și anti-europene ale guvernului maghiar au fost tolerate în interiorul acestui partid european.

Astfel, ea poate fi interpretată ca un divorț definitiv al conservatorilor europeni de ideologia democrației illiberale promovată de Viktor Orbán.

Continuă să cumpere petrol rusesc

Ungaria, care va continua să primească petrol rusesc prin conducte, a blocat un embargo anti rusesc în ultima lună, încercând să obțină asigurări că aprovizionarea sa cu energie nu va fi întreruptă. Budapesta a primit garanții din partea liderilor europeni că va putea primi livrări de înlocuire în cazul în care oleoductele vor fi întrerupte, potrivit unor surse Bloomberg.