Actual Social

Violența în școli, tot mai greu de stăpânit. Minorii care au speriat România, cele mai șocante agresiuni comise

Violența în școli, tot mai greu de stăpânit. Minorii care au speriat România, cele mai șocante agresiuni comise

Violența în școli devine un fenomen tot mai greu de stăpânit, mai ales că polițiștii sunt limitați de legislația care apără drepturile minorilor. Până la vârsta de 14 ani aceștia nu răspund penal, chiar dacă ucid.

Incidentul petrecut recent la o școală generală din Jilava, când polițiștii din Ilfov au făcut percheziții la o clasă a făcut înconjurul țării. Pe 12 octombrie, oamenii legii au fost anunțați că un elev de clasa a șasea a scos un cuțit în timpul orelor de curs.
Intervenția acestora a iscat controverse, iar acum sunt acuzați că au intrat în clase fără să anunțe și au căutat arme albe în bagajele și prin buzunarele minorilor. Drept urmare, s-a deschis un dosar de cercetare pentru a se stabili dacă acțiunea polițiștilor a fost abuzivă.

Unitatea de învățământ din Jilava este una cunoscută ca având probleme grave, din cauza violenței mai multor elevi. Surse din cadrul IPJ Ilfov au relatat că directoarea școlii sună frecvent la Poliție, pentru a cere ajutor, atunci când nu îi mai poate stăpâni pe copii.

Legea apără drepturile minorilor, care până la vârsta de 14 ani nu răspund penal. Răspunsul Ministerului Educației, în acest caz, a fost că este „esenţial ca toţi elevii să fie trataţi cu blândeţe şi cu tact pedagogic”, iar Poliția nu are prea multe posibilități de a interveni. Tot un reprezentant al Ministerului Educației a confirmat că directoarea școlii era informată de venirea polițiștilor și i-a condus la clase.

S-au înmulțit agresiunile

Ceea ce s-a întâmplat la Jilava nu este un caz unic. În ultimii ani s-au înmulțit atacurile în școli ale minorilor asupra colegilor sau chiar a profesorilor.

Cu toate acestea, polițiștii nu pot face mare lucru, pentru a stopa fenomenul. Doar acțiunile de prevenție sunt permise. Conform statisticilor Poliției Române, în ultimii cinci ani, mai mult de jumătate dintre faptele penale din școli sunt loviri și alte violențe.

În timpul mandatului fostului ministru de interne, Marcel Vela, a fost înființată Poliția Școlară care merge aproape zilnic în școli, pentru a face educație juridică și rutieră, cu scop de prevenție.

Incidentul de pe 12 octombrie de la școala de la Jilava este interpretat de IPJ Ilfov drept acțiune de prevenție, nu percheziție.
În acest caz exista o plângere făcută împotriva unui elev care a scos un cuțit în timpul unei ore de curs. Minorul nu era la prima abatere, pe numele lui existând patru plângeri, pentru fapte cu violență împotriva colegilor și a personalului școlii, în ultimul an. Mai mult decât atât, băiatul s-a și filmat având un cuțit în mână, arătând imaginile la școală, unde s-a lăudat cu fapta sa.

Ce spune Ministerul Educației

Intervenția Poliției de la Jilava a dus la un scandal de amploare, după ce în presă au apărut imagini cu polițiștii care controlau elevii, în clase. Părinții unui elev au depus plângere împotriva polițiștilor, auzându-i de ilegalitatea percheziției. Pentru o astfel de acțiune este nevoie de un dosar penal, de un mandat de percheziție și de respectarea unei proceduri, dar în niciun caz nu pot fi supuși unei astfel de acțiuni minorii cu vârsta sub 14 ani.

La rândul său, IPJ Ilfov susține că nu a fost o percheziție, ci doar o acțiune preventivă, care s-a mai făcut și în alte școli.

Din perspectiva IPJ, a fost diferită doar abordarea polițiștilor, pentru că aceștia aveau informații cu privire la mai mulți elevi care merg cu arme albe și alte obiecte periculoase la orele de curs.

Ministerul Educaţiei a transmis referitor la incident: „Fiind conştienţi de rolul acţiunilor preventive şi de importanţa intervenţiilor poliţiei pentru asigurarea sănătăţii şi a integrităţii elevilor, cadrelor didactice şi personalului auxiliar, considerăm esenţial ca toţi elevii să fie trataţi cu blândeţe şi cu tact pedagogic. Recomandăm ca pe viitor, chiar dacă este vorba despre intervenții urgente sau despre acțiuni de percheziționare derulate în baza legislației în vigoare, elevilor să li se explice calm rolul verificărilor și să beneficieze, fără echivoc, de un tratament prudent, care să nu le altereze sub nicio formă starea de bine”.

600 de infracțiuni, pe semestru

În timp ce polițiștii sunt anchetați pentru intervenția din Jilava, aproape 1.000 de minori sunt condamnați pentru fapte penale în fiecare an. Statisticile arată că peste jumătate dintre fapte sunt în școli, cele mai multe fiind comise cu violență.
Din 2019 până astăzi, numărul infracțiunilor comise de minori, în școli, este de circa 600 pe fiecare semestru. Firmele de pază, angajate pentru protecția unităților de învățământ, nu pot să țină situația sub control și nici nu au prea multe drepturi de a interveni în aplanarea conflictelor, la fel ca și polițiștii. De cele mai multe ori, profesorii cheamă Poliția, când se ajunge la situații grave.

Și la Școala nr. 1 din Jilava s-a întâmplat la fel. Aici, polițiștii au fost chemați de mai multe ori înainte de a se hotărî să facă acțiunea de prevenție considerată de unii percheziție ilegală.

Șirul lung al infracțiunilor

Agresiunile comise de minori sunt întâlnite frecvent în România. În noiembrie 2019, de exemplu, trei eleve au ajuns la spital, după ce un coleg de-al lor a pulverizat spray lacrimogen pe holul unui liceu din Buzău.
În aprilie 2018, un elev de la un liceu din Găești, judeţul Dâmboviţa, a fost arestat preventiv, după ce a mers la şcoală cu un briceag pe care l-a înfipt în piciorul unui coleg.
În iulie 2021, un elev al unei școli profesionale din municipiul Roman, a fost acuzat de tentativă de omor, după ce și-a înjunghiat un coleg. Agresiunea nu a avut loc la școală, ci în parcul din oraș. Numărul acestor fapte de violență comise de elevi este în creștere, în ultimii doi ani.

A dat cu spray lacrimogen pe hol

Pe 2 noiembrie 2022, un elev și-a rănit două colege după ce a dat cu spray lacrimogen pe holul unei școli din Chitila, anunță antena3. Directorul a chemat Poliția. La fața locului s-au deplasat imediat polițiștii din Chitila pentru efectuarea activităților specifice, precum și un echipaj medical care a acordat îngrijiri la două eleve din clasa a VI-a.

Polițiștii din Chitila sprijiniți de polițiștii Biroului de Siguranță Scolară Ilfov efectuează verificări pentru stabilirea situației de fapt și de drept și luarea măsurilor legale care se impun.

Înjunghiat în timpul pauzei

La Galați, un elev în vârstă de 14 ani şi-a înjunghiat, un coleg de clasă, în urma unui conflict izbucnit în pauză, relatează digi24.ro.
Victima, un copil de 13 ani a ajuns la spital. Apelul la 112 a fost făcut de directorul școlii.

„Polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Tecuci care au ajuns în scurt timp la fața locului au constatat că cele sesizate se confirmă și au stabilit faptul că, în jurul orei 10.50, în pauza dintre orele de curs, a izbucnit un conflict spontan între doi elevi, de 13, respectiv 14 ani, din clasele a VII-a și a VIII-a, ambii cu domiciliile în comuna Movileni”, a transmis IPJ Galați.

În timpul conflictului dintre cei doi, elevul de 14 ani ar fi scos un briceag și l-a înjunghiat pe celălalt copil de mai multe ori în abdomen și în antebraț. Victima a ajuns la spital pentru îngrijiri medicale. Poliția a deschis dosar penal pentru lovire sau alte violențe. La acest moment se analizează oportunitatea schimbării încadrării juridice a faptei în tentativă la infracțiunea de omor, împrejurare în care dosarul va fi preluat de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați.