Actual

Vom avea zăpadă de Crăciun? Meteorologii au făcut anunțul

zăpadă, sursa foto capital
sursa foto arhiva companiei

Cu intrarea în luna decembrie, atenția românilor se îndreaptă către sărbătorile de iarnă. Preocuparea față de condițiile meteo devine tot mai evidentă, în special în ceea ce privește sărbătoarea Crăciunului. Oricum, în ultimii ani, apariția zăpezii în preajma datei de 25 decembrie nu a fost o regulă în orașele aflate în zonele de câmpie. Iar asta i-a determinat pe  mulți dintre locuitori să-și petreacă sărbătorile la munte, unde se recurge la tunurile de zăpadă artificială.

Cu toate acestea, meteorologii anunță că situația ar putea suferi modificări în acest an.

Vom avea zăpadă de Crăciun?

Prognozele indică posibilitatea înregistrării unor precipitații sub formă de ninsori chiar și în orașele situate în zonele de câmpie, în decembrie 2023. Mai ales în a doua jumătate a lunii, se preconizează cantități semnificative de precipitații, cu predilecție pentru ninsoare.

Această schimbare în prognoză aduce un optimism crescut privind șansele ca mai mulți români să se bucure de peisaje înzăpezite în timpul Crăciunului. Totuși, meteorologii avertizează cu privire la fenomenul El Nino, care și-a făcut deja simțită prezența în țară și ar putea influența condițiile meteorologice. Chiar dacă acest fenomen poate genera impresia că va ninge, s-ar putea să aducă doar ploi înghețate, generatoare de probleme.

Deocamdată, experții meteorologi subliniază că probabilitatea cea mai mare de ninsoare se concentrează în zonele de Nord ale României și în regiunile montane, până pe 17 decembrie. Condițiile de ninsori consistente sunt anticipate mai ales în zonele montane, cu cantități de precipitații între 15 și 20 de milimetri, iar în unele locuri, chiar 25 de milimetri. Zone precum nordul și centrul Moldovei, Subcarpații, depresiunile Transilvaniei se află, de asemenea, în intervalul prognozat pentru fenomenele meteo menționate.

Pe măsură ce ne apropie de intervalul 18 – 24 decembrie, se conturează ca fiind cel mai promițător pentru ninsori în întreaga țară. În acest interval, se preconizează că și sudul României va beneficia de precipitații sub formă de zăpadă, cu posibilitatea acumulării între 10 și 15 mm, conform spotmedia.ro.