Actual International

Alertă maximă. Secetă extremă în Italia. Apa este raționalizată. Unele regiuni se pregătesc pentru starea de urgență

Alertă maximă. Secetă extremă în Italia. Apa este raționalizată. Unele regiuni se pregătesc pentru starea de urgență

Vară, căldură, soare torid, caniculă. Ploile au dispărut ca din senin. Pământul are de suferit. Apele se retrag și chiar dispar. Apare, inevitabil, seceta. În aceste condiții, fiecare picătură de apă contează.

Alertă maximă. Secetă extremă în Italia. Apa este raționalizată. Unele regiuni se pregătesc pentru starea de urgență

Este secetă extremă în Italia. Specialiștii șunt în alertă maximă, Începe raționalizarea apei în sute de localități. Râul Pad aproape a secat, lacurile sunt la niveluri minime. Lombardia și Piemonte vor să declare stare de urgență. Dar probleme sunt în numeroase regiuni.

Seceta a început deja să lovească, scrie gazetaromaneasca. De la 6 dimineața până la miezul nopții, administrația localității Tradate din provincia Varese impune limite de utilizare a resurselor de apă.

Se interzice spălarea mașinilor și umplerea piscinelor

Primele măsuri au fost luate deja. Astfel, primarul din Tradate a semnat o ordonanță care interzice udarea livezilor și grădinilor, spălarea mașinii și umplerea piscinelor. Prevederea, publicată pe 15 iunie a.c., urmărește limitarea risipei de apă potabilă și prevede amenzi cuprinse între 25 și 500 de euro pentru cei care nu respectă regulile.

În Lombardia, provincia Bergamo este printre cele mai afectate, cu 25 de orașe care riscă să raționalizeze apa potabilă, dar situația este critică pe întreg teritoriul Italiei. Regiunea este pregătită să ceară stare de urgență din cauza secetei care compromite deja recoltele, menționează aceleași surse.

Alertă roșie

Și regiunea Piemonte se află în aceeași situație. În estul Piemontului, unsprezece orașe sunt în plină alertă roșie, fiind pregătite cu  cisterne, și au decis închiderea distribuției de apă, pe timp de noapte.

În momentul de față în Piemont sunt 170 de municipii cu ordonanțe adoptate sau în curs de adoptare privind utilizarea conștientă a apei potabile , adică destinate în scopuri alimentare, și pentru limitarea sau interzicerea utilizărilor improprii și 10, concentrate în zona Novara, cei care au fost nevoiți să recurgă la întreruperea peste noapte a aprovizionării”, a spus Alberto Cirio, președintele Regiunii, care se alătură astfel listei guvernanților (locali și regionali), îngrijorați de condițiile din teritoriu, titrează Il Fatto Quotidiano.

Ordonanță privind utilizarea apei

În provincia Savona a fost emisă și prima ordonanță prin care se recomandă populației să folosească apa doar pentru uz casnic, fără a uda grădinile, evitându-se orice risipă posibilă, cu prevederea raționalizării apei la anumite ore și redeschiderea acesteia doar atunci când e nevoie, dimineața, la prânz și seara.

Și în Toscana este secetă. Absența ploii se resimte din plin. Autoritatea responsabilă cu apa din Toscana invită toate orașele să dispună, de acum până pe 30 septembrie a.c., limitarea consumului de apă și recomandarea utilizării acesteia doar în scopuri esențiale, igienice și casnice.

Foto. Pixabay