Social

România, 2021: Sute de familii dintr-un județ nu au apă potabilă nici măcar în fântâni

România, 2021: Sute de familii dintr-un județ nu au apă potabilă nici măcar în fântâni

România, 2021. Sute de familii din județul Botoșani nu au apă potabilă nici măcar în fântâni, deși stau la doar 40 de kilometri de râul Prut.

Pânza freatică din comuna Blândești nu poate asigura volumul necesar, iar cu toții așteaptă construirea unui sistem de alimentare cu apă pentru care primăria nu are sursă de finanțare.

Deși pare greu de crezut în acest secol, încă există oameni pentru care apa e mai prețioasă decât aerul, pentru că în zonele în care locuiesc nu există nicio picătură.

Ploaia nu acoperă deloc deficitul de apă

În satul Cerchejeni din comuna Blândești, 80 de familii cară apa cu butoaiele din satele vecine, atât pentru consum, cât și pentru animale sau menaj. Fântânile sunt secate, iar ploaia nu acoperă deloc deficitul de apă.

România, 2021. Oamenii sunt disperați. Bătrânii îi plătesc pe cei tineri să le aducă bidoane cu apă, iar unii folosesc apa din surse greu de imaginat; se roagă să plouă sau topesc zăpada, informează RRA.

Autoritățile locale duc în Cerchejeni apă menajeră cu cisterna de două ori pe săptămână. În anii secetoși nici aceasta nu face față.

Probleme sunt în toată comuna. Cei 173 de elevi nu pot folosi toaletele noi din incintă pentru că nici școlile nu au apă. Autoritățile locale au făcut un proiect pentru alimentarea cu apă a comunei, însă nu au sursă de finanțare.