Actual International

Breaking: Boris Johnson rămâne premier, chiar dacă a petrecut în pandemie. A câştigat votul de încredere în Parlament

Boris Johnson rămâne premier, chiar dacă a petrecut în pandemie. A câştigat votul de încredere în Parlament

Premierul britanic Boris Johnson rămâne premierul Marii Britanii, după ce a obținut, luni seara, votul de încredere al parlamentarilor din Partidul Conservator. Proporția voturilor favorabile rămânerii sale la conducere a fost de 58,8 la sută, față de 41,2 la sută împotrivă.

Boris Johnson a câştigat votul de încredere în Parlament. El îşi păstrează funcţia de premier

Imediat după jubileul Reginei, premierul a avut de dat socoteală pentru party-urile din pandemie. În Camera Comunelor s-au depus suficiente cereri pentru un vot de neîncredere. Boris Johnson a câştigat votul de încredere din partea Parlamentului, fiind susţinut de 211 parlamentari. Premierul Johnson și-a rugat colegii să-i mențină sprijinul pentru a face față provocărilor cu care se confruntă țara în această perioadă. Cu toate acestea, în ciuda victoriei, el se confruntă cu o puternică opoziție în partid.

”Pot să anunţ că partidul parlamentar are încredere în prim-ministru”, a anunţat preşedintele Comitetului 1922, Graham Brady.

Potrivit BBC, fiecare parlamentar conservator a votat.  Boris Johnson a primit 58,8% din voturile Partidului Conservator. Acest rezultat este mai mic decât cel de 63% primit de Theresa May, în 2018.

Votul a venit la o zi după încheierea duminică a Jubileului reginei Elizabeth a II-a şi are loc în urma scandalului ”partygate”, al unor certuri pe tema politicilor economice şi unor disensiuni pe tema leadershipului lui Johnson.

180 de voturi erau necesare lui Boris Jonson să se salveze

Johnson avea nevoie de 180 de voturi de susţinere, în cazul în care votează toţi deputaţii conservatori, pentru a rămâne la conducerea Partidului Conservator şi Guvernului britanic.

”BoJo”, a cărui popularitate se află la un nivel foarte scăzut, a anunţat că nu intenţionează să demisioneze în urma unor dezvăluiri cu privire la aceste petreceri la sediul Guvernului în timpul carantinei anticovid.

Boris Johnson a ajuns la şefia Guvernului în iulie 2019 în acest mod, înfrângându-l pe Jeremy Hunt, în urma demisiei Theresei May, incapabilă, la acea vreme, să-i convingă pe aleşii conservatori în privinţa strategiei sale a Brexitului.