Social

Când se alimentează voucherele de vacanță? Se dau 1.600 de lei

vouchere de vacanță sursa foto evz
sursa foto arhiva companiei

Voucherele de vacanță reprezintă un sprijin acordat angajaților. Banii sunt pentru a-i ajuta să acopere cheltuielile legate de concediul de odihnă, în cadrul turismului intern. Această formă de sprijin este destinată serviciilor precum turismul, cazarea, masă și/sau recuperarea capacității de muncă.

Începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea tichetelor de vacanță a crescut la 1.600 de lei. Comparativ cu suma de 1.450 de lei din anul precedent. Este important de menționat că angajații din sectorul bugetar, cu salarii mai mari de 14.000 de lei brut, nu mai beneficiază de aceste tichete.

Când se alimentează voucherele de vacanță?

Întrebarea cu privire la momentul în care banii vor fi creditați pe cardurile de vacanță stârnește curiozitatea românilor. Distribuirea sumelor sub formă de vouchere de vacanță are loc în timpul sezonului estival. Termenele variază în funcție de politica fiecărui angajator. Această asistență financiară poate fi transferată pe cardurile de vacanță ale angajaților în luna iunie sau iulie. Nu există o regulă strictă în acest sens.

„Cheltuielile privind voucherele de vacanţă sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual. În perioada 1 ianuarie 2024- 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Conform prevederilor Legii nr. 296/2023, începând cu 1 ianuarie 2024, voucherele de vacanță oferite de angajatori angajaților vor fi supuse unei taxe de 10%. Începând din acest an, exonerarea de taxe salariale pentru a acoperi costurile serviciilor turistice nu se va mai aplica în cazul în care angajații beneficiază și de tichete de vacanță.

„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță. Includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a acordate potrivit legii. În baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026, potrivit News18.