Actual International

Premierul Liz Truss spune că nu va demisiona din funcție, deși își recunoaște greșelile făcute în politica financiară

Premierul Liz Truss spune că nu va demisiona din funcție, deși își recunoaște greșelile făcute în politica financiară

Situație tensionată în Marea Britanie. Liz Truss și-a cerut scuze pentru mini-bugetul dezastruos la PMQ-ul (Prime Minister’s Question Time) brutal de astăzi, în timp ce parlamentarii conservatori au avertizat că poziția ei este „nesustenabilă”.

Premierul a recunoscut că „îi pare rău” și că „a făcut greșeli”, încercând să elimine atmosfera din Camera Comunelor.

Însă, în ciuda ironiei lui Keir Starmer, care a spus în glumă că Truss „va pleca până la Crăciun” după ce „economia sa fantezistă s-a sfârșit într-un dezastru”, Liz Truss a insistat că nu va demisiona. „Sunt o luptătoare, nu o persoană care renunță”, a spus ea, reluând o replică celebră a laburistului Peter Mandelson.

Confruntările au avut loc în contextul în care inflația a crescut din nou la două cifre, iar prețurile alimentelor au provocat și mai multă durere în rândul britanicilor aflați la limită.

Guvernul a lăsat să se înțeleagă că pensionarii se vor confrunta cu scăderi în termeni reali, ca parte a unei reduceri disperate a cheltuielilor de 40 de miliarde de lire sterline, dar premierul Truss a încercat să elimine această problemă declarând că va menține „tripla protecție” (triple lock). „Sunt complet dedicată acestui lucru, așa cum este și cancelarul”, a spus ea, în timp ce Jeremy Hunt o privea.

Totuși, aceasta a evitat să facă aceeași promisiune în ceea ce privește majorarea beneficiilor, un alt domeniu în care conservatorii amenință să se revolte.

Doamna Truss le-a spus parlamentarilor: „Am fost foarte clară în privința faptului că îmi pare rău și că am făcut greșeli”.

În mijlocul strigătelor de „demisie”, ea a adăugat: „Ceea ce trebuie făcut în aceste circumstanțe este să fac schimbări, ceea ce am făcut, și să-mi continui munca și să ofer rezultate pentru poporul britanic”.

Steve Double a devenit al șaselea parlamentar care i-a cerut public să plece.

Așa cum am relatat într-un articol anterior, englezii au făcut un sondaj pentru a afla numele unui viitor premier, iar rezultatul a fost: Boris Johnson, încă un mandat.