Social

Dispar banii cash? Legea intră în vigoare astăzi

bani cash sursă foto: economedia
sursa foto arhiva personala

Începând de astăzi, 1 noiembrie, modul în care se vor efectua plățile în numerar suferă modificări semnificative. Noile reguli impun un plafon ce trebuie respectat pentru plățile cash. Asta înseamnă că românii nu vor mai putea achiziționa articole scumpe utilizând numerar.

Măsura a fost instituită cu scopul de a promova utilizarea cardurilor bancare sau a tranzacțiilor electronice în detrimentul cash-ului. Persoanele care nu respectă aceste reguli vor fi supuse unor amenzi substanțiale.

Dispar banii cash?

Plafonul impus pentru tranzacțiile cu numerar este de 1.000 de lei. Orice sumă care depășește această valoare va trebui plătită folosind cardurile bancare sau efectuând tranzacții prin intermediul instituțiilor bancare.

Este important de menționat că tranzacțiile în numerar între persoane fizice și juridice pot fi realizate în limitele a 5.000 de lei.

Magazinele și comercianții vor trebui să se conformeze la rândul lor acestor schimbări. Astfel, nu vor mai putea deține într-o zi o sumă mai mare de 50.000 de lei în numerar. Cuantumul sancțiunilor va fi de 25% din suma care depășește această valoare, cu referire la suma aflată în casa de marcat.

De asemenea, este important de subliniat faptul că aproximativ 40% dintre români nu dețin un card bancar. Un număr semnificativ de cetățeni primesc pensia în numerar prin intermediul serviciului poștal, iar alții își primesc salariul sub formă de bani gheață de la casierie, scrie RTV.