Social

DNA începe ancheta pentru a stabili cine se face vinovat de prăbușirea podului de peste Siret. Ce spune constructorul

DNA începe ancheta pentru a stabili cine se face vinovat de prăbușirea podului de peste Siret. Ce spune constructorul
observatornews.ro

Conform unui comunicat al Direcției Anticorupție, după prăbușirea podului de peste Siret, procurorii au deschis dosar penal. Recent, cam în urmă cu 8 luni, podul de la Luțca, județul Neamț, a fost reabilitat și inaugurat de primar și reprezentanți ai Consiliului Județean.

Astfel, în comunicatul remis presei vineri, 10.06.2022, DNA a precizat:

„La Serviciul teritorial Bacău – Direcția Națională Anticorupție s-a înregistrat la data de 09.06.2022 un dosar penal referitor la împrejurările în care s-a reabilitat, modernizat și consolidat, precum și împrejurările în care s-a redeschis circulația rutieră pe podul de la Luțca, județul Neamț, de peste râul Siret. În acest moment a fost începută doar urmărirea penală in rem (față de faptă), cu privire la suspiciunea de comitere a unor infracțiuni asimilate celor de corupție”.

Când s-a prăbușit podul de peste Siret?

Joi, 09.06.2022, în timp ce îl traversau două mașini, podul de la Luțca, peste râul Siret, reabilitat și redat circulației în urmă cu circa 8 luni, s-a prăbușit.

Un localnic a povestit: „A început să bubuie, de 4 ori a bubuit. Foarte tare s-a auzit zgomotul. Extraordinar de puternic. Am zis că poate-i un avion, vreo bombă ceva”.

Ulterior prăbușirii, contactat de Digi24, patronul firmei care a executat lucrările de reabilitare a podului de la Luțca, de peste râul Siret, a spus că nu s-a intervenit asupra structurii de rezistență și că lucrările, terminate cu 6 luni mai devreme, au fost mai degrabă unele de cosmetizare, potrivit digi24.ro

Ce s-a întâmplat cu cei ce traversau podul în timpul prăbușirii acestuia?

  • doi șoferi aflați pe pod în momentul incidentului au scăpat cu răni ușoare
  • o turmă de 20 de oi și-a găsit sfârșitul sub construcția distrusă

Cine administrează podul de peste Siret și cu ce bani a fost reabilitat?

Pentru reabilitarea podului, vechi de 50 de ani, s-au cheltuit 8 milioane de lei, bani publici. Acesta se află sub administarea Consiliului Județean Neamț, condus de social-democratul Ionel Arsene. Podul a fost modernizat și dat în folosință în noiembrie anul trecut, fără ca lucrările să fie finalizate.