Actual Diverse

Fenomenul care arată că lumea s-a schimbat: zilele au devenit mai scurte

Fenomenul care arată că lumea s-a schimbat: zilele au devenit mai scurte

Oamenii de știință au descoperit că zilele sunt mai scurte pe Pământ, dar și că viteza sa de rotație este mai mare.

Nu este doar o impresie a oamenilor că timpul „zboară” mai repede. O spun chiar oamenii de știință, care au descoperit că acest lucru se întâmplă cu adevărat. Pământul a înregistrat cea mai scurtă zi de când au început înregistrările, în luna iunie. Cele 1,59 milisecunde eliminate de la rotația obișnuită de 24 de ore pe 29 iunie ridică perspectiva unei secunde intermitente negative pentru a menține ceasurile aliniate ceea ce ar fi prima dată în istorie când ceasurile globale au fost accelerate, conform jurnal.md.ro.

Care ar fi motivele

Schimbările climatice, activitatea seismică și circulația oceanului ar putea fi motivele care au dus la micșorarea zilei, dar și tracțiunea Lunii și așa-numita „Chandler Wobble”, o schimbare a rotației Pământului pe axa sa.

„Chandler Wobble”, mișcarea de balansare care are loc în timp ce Pământul se rotește pe axa sa,  a devenit mai puțin agitată în ultimii ani. Despre acest aspect oamenii de știință cred că ar putea fi legat de creșterea vitezei de rotație a Pământului, rezultând zile mai scurte.

Încălzirea globală

Încălzirea globală este, de asemenea, considerată a avea un efect, prin topirea gheții și zăpezii într-un ritm mai rapid. Pe măsură ce ghețarii se topesc, redistribuirea masei face ca Pământul să se deplaseze și să se rotească mai repede pe axa sa.

Axa de rotație a Pământului, o linie imaginară care trece prin Polii Nord și Sud este mereu în mișcare, din cauza unor procese pe care oamenii de știință nu le înțeleg complet. Dar modul în care apa este distribuită pe suprafața Pământului este un factor care determină schimbarea axei și, prin urmare, a polilor. Un exemplu în acest sens este scăderea masei de gheață a Groenlandei pe măsură ce temperaturile au crescut de-a lungul secolului al XX-lea.

NASA spune că vânturile mai puternice din anii El Niño pot încetini rotirea planetei, prelungind ziua cu o fracțiune de milisecundă. În orice caz, impactul pe care îl au schimbările climatice asupra rotației Pământului este încă considerat în rândul comunității științifice a fi relativ mic.

Activitățile seismice

Cutremurele și alte activități seismice pot avea, de asemenea, un impact asupra cât de repede se rotește planeta noastră. De exemplu, cutremurul din 2004 care a declanșat un tsunami în Oceanul Indian a mutat suficientă rocă pentru a scurta durata zilei cu aproape trei microsecunde. Cutremurele majore din Chile în 2010 și Japonia în 2011 au crescut, de asemenea, rotirea Pământului și, prin urmare, au redus durata zilei.

Circulația oceanului și presiunea pe fundul mării trage și pe axa Pământului. În noiembrie 2009, evenimentele din Oceanul de Sud au făcut ca Pământul să se învârtă puțin mai repede, scurtând jumătate din zilele lunii cu 0,1 milisecunde fiecare.

O fracțiune de secundă mai mult sau mai puțin

Unii experți cred că explicația se află în interiorul Pământului, probabil că ceva se întâmplă cu miezul și mantaua planetei. Viteza de rotire a planetei noastre pe axa sa a variat de-a lungul istoriei. Acum 1,4 miliarde de ani, o zi dura mai puțin de 19 ore, față de 24 de astăzi, scriu cei de la Dailymail.

Oamenii nu pot detecta schimbarea, dar ar putea afecta sateliții și sistemele de navigație. Fiecare zi pe Pământ este formată din 86.400 de secunde, dar rotația nu este uniformă, ceea ce înseamnă că, pe parcursul unui an, fiecare zi are o fracțiune de secundă mai mult sau mai puțin.