Lifestyle

Forbes: Cei mai bine plătiți oameni din industria de divertisment în 2022! Primii 10 au câștigat împreună 1,3 miliarde de dolari

Sursă foto: Marius Tuca

Forbes USA prezintă o listă cu cei mai bine plătiți artiști din entertaining-ul global în anul 2023. În această listă veți găsi producători de filme, desene animate, cântăreți, dar și actori.

După ce și-a lansat cel de-al zecelea album de studio, Midnights, în octombrie 2022, Taylor Swift a devenit prima artistă din istorie care a ocupat primele zece locuri în topul Billboard Hot 100 al melodiilor. O lună mai târziu, 14 milioane de fani fideli au încercat să cumpere bilete la turneul Eras Tour 2023 al câștigătoarei a 12 premii Grammy, copleșind Ticketmaster și provocând o reacție masivă împotriva site-ului de bilete, Departamentul de Justiție deschizând, se pare, o anchetă antitrust.

În ciuda succesului înregistrat de Midnights și a așteptărilor pentru Eras (care lasă să se întrevadă un 2023 și mai bun), artista pop a obținut cele mai multe dintre cele 92 de milioane de dolari încasate din muzica pe care a lansat-o în anii trecuți. Catalogul vechi al cântăreței de 33 de ani a reprezentat aproximativ 70% din salariul ei, inclusiv profiturile din streaming și din vânzările de albume. (Universal Music Group, care obține 3% din veniturile sale de la Swift, a vândut albume fizice în valoare de 50 de milioane de dolari în 2022, conform unui raport al analiștilor JPMorgan). A fost suficient pentru ca muziciana să se plaseze pe locul 9 în topul celor mai bine plătiți 10 artiști; este a șasea oară când face parte din acest top – și s-a clasat pe locul 1 în 2019.

Artiștii rock clasici, în topul celor mai mari câștiguri din muzică

Pe cât de bun a fost anul lui Swift, mai bun a fost pentru mai multe vedete rock îmbătrânite. The Rolling Stones au încasat 98 de milioane de dolari din cântatul hiturilor lor și din celebrarea a 60 de ani împreună în cadrul turneului European Sixty de anul trecut.

Genesis și Sting s-au descurcat și mai bine. Deși nu la valori atât de mari precum cele înregistrate în cazul lui Bob Dylan sau Bruce Springsteen, care au încheiat tranzacții istorice de 500 de milioane de dolari, ambii și-au vândut operele de o viață pentru 300 de milioane de dolari fiecare, ceea ce arată că investitorii încă mai consideră că muzica pop cu biblioteci importante este un pariu sigur.

Genesis a fost considerată atât de valoroasă, în ciuda faptului că tranzacția exclude lucrările lui Peter Gabriel, fost membru al trupei. Genesis l-a devansat chiar și pe fostul lider al trupei Police (pe care fanii mai tineri îl cunosc mai bine din cameo-ul său din serialul Hulu Only Murders In The Building, alături de Selena Gomez), datorită unei infuzii estimate la 27 de milioane de dolari din turnee – suficient pentru a obține primul loc pe listă pentru prima dată în istorie.

Creatorii de desene animate, în topul Forbes

Există o mulțime de alte semne care arată că industriei de divertisment îi plac lucrurile sigure. La treizeci și patru de ani de la prima difuzare a serialului The Simpsons, doi creatori ai familiei galbene preferate a Americii debutează pe locul 5, grație unui contract de streaming din 2019 care a migrat toate cele 30 de sezoane pe Disney+ și care le-a adus în buzunare 105 milioane de dolari anual, sumă care nu a fost raportată până acum.

Iar James Cameron, regizorul împotriva căruia „nu pariezi niciodată”, revine în top 10 după o absență de 12 ani. Continuarea sa Avatar, The Way of Water (Calea apei), aflat încă în cinematografe, a încasat peste 2,1 miliarde de dolari până în prezent, de la lansarea din decembrie.

Vedetele de box-office au avut o viață mai grea. Singurii care se află în top 10 sunt Tyler Perry și Brad Pitt, ambii obținând majoritatea veniturilor în afara ecranului. Pitt, care a apărut ultima dată în top 10 în 2009, a vândut pachetul majoritar de acțiuni al companiei sale de producție, Plan B, conglomeratului media european Mediawan într-o tranzacție din decembrie care a evaluat afacerea la 300 de milioane de dolari. Rolurile sale din Bullet Train, Babylon și The Lost City au reprezentat aproximativ o treime din veniturile sale.

Singurul adevărat nou venit pe lista din acest an: Rapperul portorican Bad Bunny, care a vândut bilete în valoare de 400 de milioane de dolari pentru cele două turnee ale sale – primul în primăvară în SUA, al doilea în toamnă în Statele Unite și în America Latină – potrivit datelor Pollstar. Cel de-al doilea turneu al său, supranumit The World’s Hottest, a fost o afacere costisitoare. A fost nevoie de 35 până la 40 de camioane pentru a transporta echipamentul și echipa de la un loc la altul în SUA și apoi a folosit trei avioane – inclusiv un avion cargo 747 – pentru a transporta totul pentru etapa din America Latină, potrivit unor surse care cunosc turneul. Acest tip de spectacol poate că a ajutat vânzările, dar a însemnat mai puțini dolari în buzunarul vedetei. Incluzând sponsorizările, Bad Bunny a câștigat 88 de milioane de dolari.

În total, cei mai bine plătiți oameni din industria de divertisment din acest an au adunat 1,35 miliarde de dolari, jumătate din banii câștigați de primii 10 din topul de anul trecut, care i-a inclus pe Jay-Z, Kanye „Ye” West și Bruce Springsteen. Doar doi au apărut pe ambele liste: Tyler Perry și creatorii South Park, Trey Parker și Matt Stone.

  1. Genesis – 230 milioane de dolari

Pionierii rock-ului progresiv au depășit 2022 cu o vânzare a drepturilor muzicale de 300 de milioane de dolari către Concord Music Group în septembrie. Tranzacția a cuprins drepturi de publicare și o selecție de fluxuri de venituri din muzica înregistrată de grup, precum și fluxuri de venituri solo de la Phil Collins (inclusiv melodia de succes „In The Air Tonight”) și colegii de trupă Tony Banks și Mike Rutherford. Turneele și drepturile de autor din muzica înregistrată au completat veniturile.

  1. Sting – 210 milioane de dolari

Câștigătorul a 17 premii Grammy și fostul lider al trupei Police – cunoscut pentru hituri precum „Every Breath You Take” și „Roxanne” – a încasat 300 de milioane de dolari înainte de taxe prin vânzarea întregii sale producții muzicale, atât solo cât și cu The Police, către Universal Music Group în februarie. „Este un catalog bun”, spune un avocat cu vechime în industrie despre activitatea cântărețului britanic. „Nu m-ar deranja să îl dețin”.

  1. Tyler Perry – 175 de milioane de dolari

Actorul-regizor-scenarist-scriitor-mogul de studio a avut un alt an profitabil datorită fluxurilor simultane de venituri din filme, emisiunile sale TV BET și din vastul teren de producție pe care îl deține în totalitate în Atlanta. Aflat pentru al doilea an în topul Forbes al celor mai bine plătiți 10 artiști, Perry este singurul miliardar din listă, cu o avere estimată la 1 miliard de dolari.

  1. Trey Parker & Matt Stone – 160 de milioane de dolari

Duoul diabolic din spatele South Park a avut un alt an de succes, datorită câștigurilor obținute din contractul HBO Max și Book of Mormon pentru musicalul lor comic Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints. Cea mai mare parte provine din contractul lor cu Paramount, semnat în 2021 și care le garantează celor doi 935 de milioane de dolari pe șase ani.

  1. James L. Brooks & Matt Groening – 105 milioane de dolari

Familia de desene animate galbene preferată a Americii, The Simpsons, a migrat toate cele 30 de sezoane la Disney+ de la FX într-un acord de streaming încheiat în aprilie 2019, după ce Disney a achiziționat anterior Fox pentru aproximativ 52 de miliarde de dolari. Co-creatorii serialului, Brooks și Groening, au câștigat 105 milioane de dolari pe an după taxe, sumă care nu a fost raportată anterior, potrivit unor surse familiare cu afacerea.

  1. Brad Pitt – 100 de milioane de dolari

Vânzarea majoritară de către Brad Pitt a companiei sale de producție Plan B în decembrie i-a adus actorului o sumă estimată la 113 milioane de dolari după taxe. Afacerea a făcut, de asemenea, ca Hollywood-ul să vorbească. „A devenit cu siguranță un brand”, spune un avocat, adăugând că Plan B, pe lângă faptul că a produs câștigătorii premiilor Oscar Moonlight, 12 Years A Slave și The Departed al lui Martin Scorsese, are șanse de a crește în valoare. Alții nu au fost convinși. „Nu are cu adevărat active”, spune un al doilea avocat, subliniind că societatea produce pur și simplu proiecte, în loc să le dețină. Pitt a mai câștigat aproximativ 30 de milioane de dolari din roluri în Bullet Train, Babylon și The Lost City.

  1. Rolling Stones – 98 milioane de dolari

Dacă Mick Jagger, Keith Richards și compania nu pot obține (nicio) satisfacție de pe urma unui turneu de 136 milioane de dolari încasați și a drepturilor de autor pentru înregistrări, atunci poate ar trebui să-și vopsească visteria în negru. Rockerii britanici au încasat peste 8,5 milioane de dolari pe seară în cadrul unui turneu în 15 orașe din Europa vara trecută, potrivit datelor de la Pollstar, care urmărește concertele.

  1. James Cameron – 95 milioane de dolari

Succesul fulminant al filmului Avatar: Drumul apei l-a făcut pe Cameron regizorul a trei dintre filmele cu cele mai mari încasări din toate timpurile, alături de primul Avatar (2009) și Titanic (1997). Cea de-a doua ieșire a sa în Pandora i-a adus cel puțin 95 de milioane de dolari, potrivit cunoscătorilor din industrie, într-o afacere despre care se spune că este plină de bonusuri pentru depășirea anumitor praguri de încasări.

  1. Taylor Swift – 92 de milioane de dolari

Fluxurile de venituri combinate din vânzările fizice de discuri, streaming pe platforme precum Spotify, descărcări digitale și licențe alcătuiesc veniturile lui Swift. Se pune întrebarea: Ce nu poate realiza superstarul în vârstă de 33 de ani (și fanii săi loiali, Swifties)? Spargerea Ticketmaster cu o cerere nebună pentru turneul său Midnights din noiembrie sugerează un 2023 și mai bun pentru ea, deoarece va fi pe drumuri pentru 52 de nopți în Statele Unite, cu un potențial câștig de nouă cifre anula acesta.

  1. Bad Bunny – 88 de milioane de dolari

Rapperul portorican, cunoscut mai ales pentru că a combinat reggaeton (un amestec de reggae din Caraibe și rap de pe continent) cu trap latin (un subgen hip-hop cu rădăcini în sudul SUA), a fermecat milioane de oameni din întreaga lume în timp ce a zburat pe un palmier în turneu, a apărut alături de Brad Pitt în Bullet Train și a provocat machismul cu un stil genderfluid. Cea mai mare parte a veniturilor sale a provenit din două turnee: El Último Tour Del Mundo, susținut în arene, și The World’s Hottest Tour, primul său turneu în care a cântat pentru prima dată pe cele mai mari stadioane posibile. A avut sponsorizări de la branduri precum Corona, Cheetos și Adidas.