Actual Politică

În urma perchezițiilor făcute la Eparhia Cernăuților și Bucovinei, Arhimandritul Nikita și un tânăr de 17 ani, găsiți în chiloți

În urma perchezițiilor făcute la Eparhia Cernăuților și Bucovinei, Arhimandritul Nikita și un tânăr de 17 ani, găsiți în chiloți

Perchezițiile de la Eparhia Cernăuților și a Bucovinei a Bisericii Ortodoxe Ucrainene au scos la iveală cu totul şi cu totul alte lucruri. Cel puţin aşa a transmis Serviciului de Securitate al Ucrainei care a organizat percheziții la Eparhie şi unde agenții SBU l-ar fi l-au descoperit pe arhimandritul Nikita, pe numele lui Andri Storojuk, cu un băiat de 17 ani din corul bisericii „la momentul intimității fizice”, potrivit site-ului Glasul Sucevei. La rândul său, Arhimandritul Nikita infirmă cele apărute în spaţiul public şi spune că agenții SBU i-au dezbrăcat și fotografiat ei înșiși pe toți cei care se aflau în administrația eparhiei în momentul percheziției.

În urma perchezițiilor făcute la Eparhia Cernăuților și Bucovinei, Arhimandritul Nikita și un tânăr de 17 ani, găsiți în chiloți

După percheziţiile de vineri, la Mitropolia Bucovinei și a Cernăuților, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ucraina a reacţionat spunând că dezaprobă „practica ilegală de reînregistrare a parohiilor și confiscare forțată a sfintelor lăcașuri ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene, conform unui comunicat de presă.

Agenții SBU i-au dezbrăcat și fotografiat pe toți cei care se aflau în momentul percheziției

Primele informații despre acest subiect au fost publicate de cotidianul LB.ua, care a postat și o fotografie a tânărului. O sursă a BBC News Ukraine din cadrul SBU a confirmat aceste fapte, inclusiv vârsta tânărului, dar nu a oferit detalii suplimentare.

FOTO: Glasul Sucevei

Arhimandritul Nikita a postat ulterior un mesaj video pe canalul Telegram al eparhiei, în care susține că agenții SBU i-au dezbrăcat și fotografiat ei înșiși pe toți cei care se aflau în consistoriu (administrația eparhiei) în momentul percheziției.

„La ora 7 dimineața, reprezentanții SBU au spart ușa, strigând și amenințând, au scos fiecare angajat al diecezei din camerele lor, i-au obligat să se dezbrace și să pună mâinile pe perete. Mă așteptam să fiu împușcat. Dar ne-au fotografiat doar din spate.

Acestea sunt darurile pe care fiecare creștin ortodox din Ucraina le poate primi dacă crede în Dumnezeu și nu vrea să renunțe la credința ortodoxă, credința părinților și străbunicilor lor”, potrivit mesajului în limba rusă publicat de acesta pe Telegram.

Potrivit surselor LB.ua, percheziția a fost efectuată în consistoriu (administrația diecezei), vizând în special șeful eparhiei, mitropolitului Meletie al Cernăuților și Bucovinei, care este candidatul cel mai probabil pentru postul de șef al mănăstirii Lavrei Peșterilor din Kiev în locul lui Pavel.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse au primit sarcina de a dezinforma cu privire la situația socio-politică din Ucraina

Sursele citate afirmă că ofițerii SBU au găsit în camera secretarului Eparhiei de Cernăuți, arhimandritul Nikita, un băiat de 17 ani care cântă în corul local.

„Ca urmare a acțiunilor de investigație, ofițerii de poliție au descoperit documente care confirmă prezența cetățeniei ruse în conducerea structurilor eparhiale. De asemenea, a fost expusă corespondența liderilor diecezani cu curatorii lor de la Moscova, în care aceștia primesc „metodologie” cu privire la „particularitățile” desfășurării liturghiilor bisericești după invazi la scară largă”, se arată în comunicatul SBU.

Potrivit anchetei, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse au primit sarcina de a dezinforma cu privire la situația socio-politică din Ucraina și la situația de pe front. În special, preoților Bisericii Ortodoxe Ucrainene li s-a cerut să nege agresiunea armată a Rusiei, să vorbească despre presupusa opresiune a „Bisericii Moscovei” etc.

În luna noiembrie, SBU a desfășurat o serie de activități de contraspionaj în cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene – Patriarhatul Moscovei. Astfel, în 22 noiembrie au avut loc percheziții la mânăstirea Lavra Peșterilor Kiev, Mănăstirea Sfânta Treime Koretsky și în incinta Sarnensko-Polyska.Preoții, acuzați că țin liturghii în care neagă agresiunea Moscovei

În urma acțiunilor de investigație, „oamenii legii au descoperit documente care confirmă prezența cetățeniei ruse în conducerea structurilor eparhiale”. A fost expusă și corespondența liderilor eparhiali cu Moscova, în care primesc „metodologie” pentru a „ține liturghii bisericești favorabile invaziei pe scară largă a Ucrainei”.

SBU desfășoară activități de contraspionaj în cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, iar arhimandritul Nikita, care urma să fie hirotonit episcop diecezan de Ivano-Frankivsk, a fost vizat. Percheziția de la Eparhia Cernăuților și a Bucovinei a durat 12 ore.