Info Actual

Info Actual > Politică > La Parlament continuă votul pentru investirea Cabinetului Orban 3
Politică

La Parlament continuă votul pentru investirea Cabinetului Orban 3

 La Parlament continua votul pentru investirea Cabinetului Orban 3. În contextul crizei coronavirus, este o procedură specială, fără dezbateri, dar mai lungă decât în mod normal. Astfel, până la ora 17:00, parlamentarii intră în grupuri mici să voteze în sala Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.

Discursul lui Ludovic Orban transmis în formă electronică

Şi tot în premieră, premierul desemnat Ludovic Orban nu este prezent în Legislativ. În discursul pe care trebuia să-l rostească astăzi, trimis doar în formă electronică, el dă asigurări că se va ocupa cu prioritate de rezolvarea provocărilor aduse de noul virus, atât în sănătate publică, dar şi în domeniul economic.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, arăta în discursul adresat Parlamentului că România traversează o perioadă dificilă de provocări economice și sociale, care reclamă învestirea urgentă a unui guvern cu puteri depline, pentru a trece țara cu bine printr-o criză internațională severă, generată de pandemia de coronavirus.

Guvernul va asigura cu prioritate resursele bugetare necesare pentru achiziția în procedură de urgență simplificată a materialelor sanitare și a echipamentelor medicale necesare pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu COVID-19, mai arată Ludovic Orban. Pe de altă parte, acesta spunea în discursul său adresat Parlamentului că Guvernul va folosi toate resursele posibile din fonduri publice și europene rambursabile și nerambursabile pentru a sprijini mediul economic, afectat de criza globală de coronavirus. Nici un cetățean român, nici o companie din România și niciun angajat român nu va fi lăsat singur de Guvernul României în fața riscurilor economice globale provocate de COVID, dă asigurări Ludovic Orban, care face apel, în același timp, ca în aceste momente dificile pentru țară, bătăliile politice să înceteze.

PSD sprijină investirea guvernului PNL

Replica liderului interimar al PSD, Marcel Ciolacu, vine tot în scris, pe o rețea de socializare. Marcel Ciolacu arată că în condiții normale, dacă nu ar fi existat această epidemie, toți social-democrații ar fi votat împotriva acestui guvern PNL. Astăzi însă, România are nevoie de un guvern cu puteri depline și deși PNL nu merită acest vot, sănătatea și siguranța românilor merită votul PSD, mai arăta Marcel Ciolacu.

Candidații propuși, audiați într-o procedură specială

Candidații propuși pentru a ocupa funcții de ministru în Cabinetul Orban au fost audiați într-o procedură specială. Nouă dintre aceștia au primit avize favorabile, iar șapte au primit avize negative. Miniștrii de la Cultură, Economie, Sport, Afaceri Externe, Fonduri Europene, Apărare, Interne, Transporturi și Agricultură i-au convins pe colegii din comisii că merită avize favorabile, în timp ce miniștrii de la Educație, Muncă, Sănătate, Mediu, Justiție, Dezvoltare, Finanțe au primit avize negative. Cum era de așteptat, principala temă a discuțiilor fost criza de coronavirus și pregătirea autorităților în această situație specială. Ministrul sănătății, Victor Costache, a declarat în timpul audierilor că la nivel național există mii de teste pentru depistarea coronavirusului.

”Trăim vremuri care nu au mai existat nici în România, nici în Europa și nici în lume și trebuie să avem grijă ca procedurile să nu ne omoare înaintea virusului. În momentul de faţă, la nivel național avem peste 10.000 de teste de tip real time PCR, iar în paralel avem teste rapide, numai în depozitele Unifarm sunt 50.000 de teste rapide.”

Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, dă asigurări că vor fi luate măsuri de protecție și pentru cei care se află în această perioadă în penitenciare

”Realizaţi că în comunitatea mediului penitenciar, riscurile de propagare sunt exponenţial mai mari decât în afara acestei comunități, motiv pentru care am și luat o serie de măsuri, cum ar fi introducerea dreptului la vizită exclusiv prin separatoare și extinderea posibilităților pe care le au deținuții de a contacta familia prin telefon, prin Skype sau prin email – poștă electronică. Vom extinde aceste lucruri.”

La această oră are loc votul cu bile. Câte 20 de persoane intră în sala în care se votează, ca măsură de protecție. Pentru a fi învestit guvernul este nevoie de cel puțin 233 de voturi favorabile.

În paralel cu votul de învestitură, parlamentarii se pronunţă şi asupra modificării regulamentelor celor două Camere, în aşa fel încât şedinţele Birourilor permanente, ale comisiilor şi cele de plen să poată fi ţinute prin mijloace electronice. S-a anunţat deja faptul că saptamâna viitoare, senatorii şi deputaţii îşi vor desfăşura activitatea în circumscripţiile electorale.