Diverse

Prima persoană care s-a scufundat în grotele înghețate de sub un iceberg din Antarctica este o femeie

Prima persoană care s-a scufundat în grotele înghețate de sub un iceberg din Antarctica este o femeie
exploringbytheseat.com

Prima femeie din lume, care s-a scufundat în peșterile subacvatice ale Planetei, a prezentat cele mai spectaculoase imagini realizate cu ajutorul tehnologiei NASA de ultima generatie în locuri în care lumina soarelui nu a mai ajuns de milioane de ani.

Această femeie este Jill Heinerth.

FOTO wikipedia.org

Pe scurt, despre Jill Heinerth

Jill Heinerth, născută în anul 1965, este din Statele Unite ale Americii și a fost prima femeie care a înotat acolo unde nimeni nu mai înotase înainte. Din Antarctica până în Mexic, sau din Florida până în arhipelagul Bermuda, nu a ratat nicio peșteră subacvatică, scufundându-se de mai bine de 20 de ani în apele reci și întunecoase în care nu a mai ajuns nicio ființă umană.

FOTO redbull.com

Fotograf și realizator de film, Jill a fost și un participant principal într-un efort timpuriu de a dezvolta un dispozitiv de cartografiere sonar, care a avut implicații pentru explorarea spațiului, precum și aplicații practice aici pe Pământ.

„Harta sonarului ne-a permis pentru prima dată să vedem cu precizie unde se află conductele noastre de apă potabilă sub picioarele noastre”, a spus ea.

Pentru Jill, scufundările sunt o slujba cu normă întreagă, o pasiune și un mod de viață

Cunoscută drept prima femeie scafandru de peșteră din lume, americanca deține recordul pentru cea mai mare distanță parcursă prin peșteri subacvatice și prima persoană care s-a scufundat în grotele înghețate de sub un iceberg din Antarctica.

Jill, pentru a se putea scufunda în peșterile inundate de apele înghețate, folosește echipament de scufundări de ultimă generație, cu ajutorul căruia poate rezista la temperaturi și adâncimi extreme.

Pregătită în orice moment

Jill este pregatită pentru orice situație ce ar putea apărea în timpul scufundărilor, având permanent la ea torțe, instrumente de tăiat, dispozitive de rezervă pentru respirat sub apă și multe alte echipamente, în valoare de peste 30.000 de euro și grele de peste 130 de kilograme.

Jill a folosit un echipament în valoare de câteva sute de milioane de euro

Însă cel mai scump echipament pe care l-a folosit în întreaga carieră este un dispozitiv special pentru cartografiere tridimensională, în valoare de câteva sute de milioane de euro, cu ajutorul caruia NASA plănuiește să cartografieze în viitor peșterile subacvatice ale Europei, satelitul natural al planetei Jupiter.

FOTO ingeniumcanada.org/ dan.org

Jill a explicat: „Cel mai comun lucru care ți se poate întâmpla este să rămâi blocat într-o peșteră inundată, pe intuneric, fără să știi în ce parte este ieșirea. Sună ciudat, dar nu trebuie să intri în panică. Dacă te panichezi, șansele tale de supraviețuire scad dramatic”.

Ce face Jill ca să-și liniștească soțul

Pentru a-si liniști soțul care o așteaptă acasă îngrijorat după fiecare expediție, Jill se grăbește să-l sune și să-i spună că este în siguranță, imediat ce ajunge la suprafață și iese din costumul de scafandru, potrivit libertatea.ro

„Au murit mai mulți oameni explorând peșteri subacvatice decât urcând pe Muntele Everest”, a scris Jill Heinerth