Actual Social

Românii rămân fără bani în buzunar. Se va interzice plata salariilor în numerar

Românii rămân fără bani în buzunar. Se va interzice plata salariilor în numerar

Românii vor avea tot mai puțini bani în buzunar. În curând, plata salariilor în numerar va fi interzisă. Proiectul de lege se află în dezbatere la Senat.

În aceste condiții, toți românii vor avea cont bancar, iar companiile ar putea fi obligate să-și reducă semnificativ operațiunile cu numerar.

Conform proiectului de lege ajuns recent la Senat pentru dezbatere și adoptare, se interzice plata salariilor în numerar și obligația comercianților de a accepta cel puțin o modalitate de plată fără numerar.

 „De asemenea, în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”.

În același document nu se precizează exact cum anume se vor putea plăti salariile, ci doar că modalitatea aleasă va trebui să fie fără numerar.

Pe lângă drepturile salariale, sunt incluse și pensiile, indemnizațiile, dar și alocațiile de asistență socială

„Plățile de natură salarială plătite de angajator, pensiile, indemnizațiile și alocațiile de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, se prevede în respectivul document.

Persoanele vulnerabile, singura excepție

Există o singură excepție de la regulă. Este vorba despre consumatorii vulnerabili din punct de vedere financiar, adică cei care au un venit lunar de maximum 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie. Plata acestora se va aplica numai la cerere.

„Tot în vederea optimizării relației dintre cetățean și stat, prestațiile sociale se vor efectua prin mijloace de plată fără numerar, cu o excepiție, cea a consumatorului vulnerabil, care poate solicita primirea plății în numerar”, se arată în expunerea de motive a actului normativ.

În prezent, angajatorii pot plăti salariile fie prin virament în conturile bancare ale salariaților, fie prin numerar.