Actual

Salariații au motiv de bucurie! Bonurile de masă vor ajunge la 40 de lei

tichete-de-masa
Sursa foto romania tv

Se fac promisiuni care ar putea mări golul de la bugetul de stat, în ciuda faptului că administrația are în vedere în prezent o ordonanță care oprește angajările, îngheață salariile și interzice cheltuielile în ministere și primării.

Potrivit Ministerului de Finanțe, bonurile de masă ar urma să se majoreze până la 35 sau, eventual, 40 de lei începând cu vara anului 2023.

În același timp, reprezentanții discută despre înghețarea angajărilor la stat angajaților și interzicerea cetățenilor de a-și cmula pensia cu veniturile, în opoziție cu această hotărâre.

Guvernul vrea să facă economii

Printre măsurile de austeritate se numără și interzicerea numirii de noi lucrători în posturile guvernamentale vacante. Unele surse guvernamentale susțin că, dintre cele 3.500 de posturi scoase la concurs săptămâna trecută, vor fi ocupate doar cele pentru care viitorii lucrători au trecut testul scris.

În ciuda faptului că liderii coaliției susțin că statul trebuie să facă economii la bugetul de stat de până la 20 de miliarde de lei în acest moment, mai ales în condițiile în care veniturile fiscale au fost cu 4,7 miliarde de lei sub așteptări din ianuarie, aceștia au anunțat posibilitatea majorării valorii tichetelor de masă.

Alfred Simonis, viceliderul PSD, a declarat că „Pentru moment, decizia va fi de a stopa angajările”. În plus, premierul Nicolae Ciucă a declarat că: „În momentul în care vom avea o astfel de lege aprobată, cu certitudine voi renunța la una dintre ele. Este o problemă personală pe care o voi decide”.

Măsurile convenite de coaliție sunt departe de a acoperi golurile din bugetul de stat.

Tichetele de masă pot ajunge la 40 de lei

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a afirmat că limitarea bugetului va fi implementată la un nivel de 5% și o rată a inflației de 15%.

„Este absolut imposibil să ne limităm. Pentru Timișoara, care e capitală culturală, ar fi catastrofală”. În contrast cu afirmațiile autorităților, care susțin că se depun toate eforturile pentru a menține bugetul de stat, premierul a asigurat sindicatul că, începând cu luna iulie a acestui an, prețul tichetului de masă va fi majorat la 35 sau, eventual, 40 de lei.

De asemenea, în Parlament se dezbat legi pentru creșterea salariilor angajaților publici. Potrivit ProTV, senatorii au subliniat, în cadrul unei dezbateri din 24 aprilie, că remunerația pentru administratorii și instructorii școlari ar trebui să fie majorată cu cel puțin 10% față de ceea ce sunt plătiți acum profesorii.

Suma pe care angajații o primesc în fiecare lună rămâne în continuare la latitudinea angajatorilor, însă tichetele de masă au acum o valoare maximă de 30 de lei. Înainte de majorarea de la 1 iulie 2022, valoarea maximă zilnică a tichetelor de masă era de 20,17 lei, potrivit Antena 3.

”Unul dintre subiectele discutate a fost cel care vizează valoarea tichetelor de masă. Propunerea Ministerului de Finanțe a fost aceea de a lua în analiză atât partea sindicală cât și partea patronală, posibilitatea ca să se poată produce în viitorul apropiat o ajustare a valorii tichetelor de masă. S-a discutat de valoarea actuală de 30 de lei și păstrarea ei cât și despre posibilitatea creșterii tichetului de masă la 40 de lei/zi”, a declarat Dumitru Costin, liderul BNS, după o discuție cu premierul Nicolae Ciucă.