Actual Diverse

Țara care nu are câini fără stăpân, un exemplu demn de urmat pentru rezolvarea problemei maidanezilor de la noi

Țara care nu are câini fără stăpân, un exemplu demn de urmat pentru rezolvarea problemei maidanezilor de la noi
cancan.ro

În întreaga lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), există aproximativ 200 de milioane de câini fără stăpân. Iar, conform Manuelei Rowlings, șefa departamentului „Stray Dogs at Four Paws”, o organizație care își propune să reducă numărul de câini vagabonzi de pe continent, majoritatea câinilor fără stăpân sunt concentrați în Europa de Est. Iar, la baza acestei probleme, există mai multe motive, a precizat Manuela Rowlings.

Astfel, în cadrul unui interviu pentru CGTN Europe, Manuela Rowlings a precizat următoarele:

  • „Motivul principal pentru numărul mare de câini fără stăpân – dar și de pisici – din Europa este legat de abandon”.
  •  „Majoritatea câinilor și pisicilor pe care îi vedem pe străzi au fost la un moment dat animalele de companie ale cuiva”.
  • „Un alt motiv ține de faptul că oamenii nu sterilizează animalele. Așa că mulți dintre câini ajung pe stradă și se reproduc. Câinii au o rată mare de reproducere. O femelă poate avea 20 de căței în fiecare an. Așa că vă puteți da seama cât de repede pot scăpa lucrurile de sub control”.

Primele măsuri stabilite de autoritățile olandeze pentru rezolvarea câinilor fără stăpân

Totuși, există și state care au rezolvat problema câinilor fără stăpân, în acest sens, un bun exemplu fiind Olanda, unde istoria câinilor este complicată.

Ca urmare a unei epidemii de rabie, în secolul al XIX-lea, Olanda avea o populație masivă de câini fără stăpân. Iar, de teamă să nu se îmbolnăvească, oamenii au început să își abandoneze câinii. Drept urmare, în 1864 a fost înființată la Haga prima agenție de protecție a animalelor din țară, respectiv „‘Societatea Olandeză pentru Protecția Animalelor”.

Legea privind protecția animalelor, o altă măsură a Olandei

Ulterior, 100 de ani mai târziu, a intrat în vigoare „Legea privind protecția animalelor”, potrivit căreia era interzis ca un proprietar să maltrateze orice animal, în caz contrar, fapta se pedepsea cu o amendă de 16.750 de euro și închisoare de până la trei ani.

Programul CNVR pentru combaterea populației de câini vagabonzi

Apoi, mai aproape de zilele noastre, olandezii au implementat așa numitul program CNVR, acesta fiind un program național de sterilizare finanțat de Guvern și despre care Agenția Mondială pentru Protecția Animalelor consideră că este cea mai eficientă metodă de combatere a populației de câini vagabonzi.

Alte măsuri adoptate de Olanda care s-au dovedit a fi eficiente în lupta cu aceste animale

Pe de altă parte, multe municipalități majorează taxele pentru câinii cumpărați din magazine pentru a-i stimula pe oameni să adopte în schimb câini fără stăpân din adăposturi. De asemenea, Olanda a înființat și o poliție a animalelor, care monitorizează infracțiunile împotriva comise împotriva animalelor. Și astfel, Olanda a reușit să rezolve problema câinilor fără stăpân, prin aplicarea mai multor măsuri stabilite de autorități, potrivit euronews.ro.