Actual

ANAF avertizează! A apărut o nouă metodă de înșelăciune

anaf, sura foto realitatea.net
sursa foto arhiva companiei

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a emis un avertisment privind o nouă metodă de înșelăciune care vizează populația. Această schemă frauduloasă implică utilizarea numelui instituției în scopuri ilicite, reprezentând o amenințare serioasă pentru contribuabili.

Potrivit reprezentanților ANAF, metoda de înșelăciune constă în apeluri telefonice către cetățeni din partea unui număr de call center care pretinde a fi asociat cu instituția.

ANAF avertizează

În cadrul acestor apeluri, indivizii solicită informații sensibile, inclusiv detalii despre conturile bancare ale persoanelor vizate. ANAF avertizează că această practică este falsă. Agenția Anti Fraudă susține că instituția nu efectuează astfel de apeluri. Mai mult, aceștia nu solicită niciodată date personale prin intermediul call center-ului.

„ANAF a primit sesizări din partea unor contribuabili prin care afirmă că sunt sunați de pe numărul 031.403.91.60 (Call Center ANAF), iar apelanții se recomandă ca fiind de la Antifraudă și solicită contribuabililor date personale, detalii despre credite etc.

1. Funcționarii Direcției Generale Antifraudă Fiscală nu interacționează cu agenții economici/persoanele fizice prin intermediul Call Center-ului instituției;
2. Contribuabilii apelează Call Center-ul ANAF, iar funcționarii de la asistență contribuabili oferă doar informații generale în domeniul fiscal și IT. Situațiile când agenții Call Center apelează contribuabilii se întamplă PUNCTUAL, doar ca urmare a apelării inițiale a contribuabilului și pentru a i se oferi completări la cererea de asistență. Dar aceste situații sunt FOARTE RARE.”, a transmis agenția.

Cum să nu vă lasați păcăliți

„Reiterăm următoarele: Agenții Call Center nu oferă și, mai ales, NU SOLICITĂ DATE PERSONALE. Acestea se referă la informații cu privire la conturi bancare, CNP, sume, plăți, credite, recuperare sume sau alte informații supuse secretului fiscal”, se arată într-un comunicat transmis de ANAF, scrie Antena 3 CNN.

Pentru a proteja contribuabilii de potențiale pierderi financiare, ANAF recomandă vigilență și avertizează asupra pericolelor asociate cu dezvăluirea informațiilor personale în contextul acestor apeluri frauduloase. Este esențial ca toți contribuabilii să fie bine informați și să raporteze orice incident suspect autorităților fiscale pentru a contribui la combaterea acestor practici ilegale.