Actual Showbiz

Doliu în lumea muzicii. Un maestru legendar al chitarei, care a scris un capitol în istoria rock-ului, s-a stins din viață

Doliu în lumea muzicii. Un maestru legendar al chitarei, care a scris un capitol în istoria rock-ului, s-a stins din viață
Infoactual/arhiva

Este doliu în lumea muzicii. Un maestru legendar al chitarei, de la Yardbirds, care a scris un capitol în istoria rockului, s-a stins din viață.

Doliu în lumea muzicii. Un maestru legendar al chitarei, care a scris un capitol în istoria rock-ului, s-a stins din viață

Maestrul legendar al chitarei de la Yardbirds, Jeff Beck, a murit la vârsta de 78 de ani. Este cunoscut în lumea muzicii ca fiind chitaristul ce a scris un capitol în istoria rockului. Cântecul său alături de Yardbirds și ca lider al propriilor sale trupe a adus un sentiment de aventură înregistrărilor revoluționare ale acestora.

Jeff Beck, unul dintre cei mai pricepuți, admirați și influenți chitariști din istoria rock-ului, a murit marți într-un spital din apropierea casei sale de la Riverhall, o proprietate rurală din sudul Angliei.

Cauza a fost o meningită bacteriană, a declarat Melissa Dragich, publicista sa, pentru New York Times, ediția de joi, 12 ianuarie 2023.

Reprezentanții lui, din punct de vedere profesional, au transmis, totodată, prin intermediul Twitter, pentru toți fanii și admiratorii: „Familia sa cere intimitate în timp ce procesează această pierdere imensă.”

Beck, care și-a format propria trupă, Jeff Beck Group, a fost un inovator care a îmbinat jazzul și rockul, devenind o legendă printre colegii săi.

Câștigătorul a opt premii Grammy a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame atât ca membru al trupei Yardbirds, cât și ca artist solo.

Omagiile curg, una după alta, în mediul online. Muzicieni din toate domeniile s-au grăbit să îi aducă un omagiu marelui om, liderul trupei Kiss, Gene Simmons, numind-o „o veste sfâșietoare… nimeni nu a cântat la chitară ca Jeff”. Vă rugăm să faceți rost de primele două albume ale grupului Jeff Beck și să admirați măreția. RIP”.

O legendă de sine stătătoare, Tony Iommi, chitaristul trupei Black Sabbath, a scris că este „total șocat”. „Jeff a fost o persoană atât de drăguță și un chitarist excepțional, iconic și genial – nu va exista niciodată un alt Jeff Beck.

„Cântecul său a fost foarte special și deosebit de strălucitor! Ne va lipsi.”

Printre cei care i-au împărtășit tristețea s-a numărat și fostul coleg de trupă Ronnie Wood, care a spus: „Îmi va lipsi foarte mult”.

Artistul are o poveste deosebit de interesantă, din tinerețe, perioada când tocmai își descoperise pasiunea pentru chitară.

Născut în sudul Londrei în 1944, Beck a început să cânte la chitară în adolescență, deși nu-și putea permite o chitară. Este celebru faptul că a păcălit un domn local și un magazin să îi acorde un împrumut pentru a cumpăra o chitară, dar când au aflat de la tatăl său că nu putea plăti pentru ea, au anulat plățile.

A lansat primul său album solo în 1968, dar a suferit un regres în 1970, deoarece a suferit o fractură de craniu într-un accident. După ce s-a recuperat, a format o nouă trupă care cânta un stil mai apropiat de rădăcinile sale originale de jazz.

Beck a continuat să colaboreze cu numeroși artiști de top din anii ’90 până în anii 2010, înainte de a produce 18, un album realizat în colaborare cu Johnny Depp, care conținea piese originale scrise de acesta și coveruri ale lui Marvin Gaye, The Velvet Underground și ale altor artiști clasici.

Legendarul maestru al chitarei de la Yardbirds va rămâne în istorie ca fiind unul dintre cei mai mari și va fi amintit pentru totdeauna pentru stilul său unic.