Actual Diverse

După cei 44 de mii de robineți falși, a venit și rândul celor implicați să fie săltați de DIICOT. Ce spun procurorii. VIDEO

După cei 44 de mii de robineți falși, a venit și rândul celor implicați să fie săltați de DIICOT. Ce spun procurorii. VIDEO
DIICOT/Poliția Română

Acțiunile oamilor legii au curs succesiv, una după alta. După ce 44.000 de robineți chinezești care erau vânduți ca fiind fabricați în Europa au fost ridicați de procurorii DIICOT, în urma perchezițiilor făcute în Suceava și în alte județe din țară, din data de 19 octombrie 2022, în acest weekend au fost arestate și primele persoane implicate în cazul dat.

După cei 44 de mii de robineți falși, a venit și rândul celor implicați să fie săltați de DIICOT. Ce spun procurorii

Procurorii DIICOT Neamţ au declanşat o anchetă de proporţii în mai multe judeţe din ţară, într-un caz de concurenţă neloială cu robineţi asiatici. Aceștia erau falsificaţi şi vânduţi ca fiind din Europa. Peste 100 de directori urmează să fie audiaţi în acest dosar de anvergură.

Vineri, 21 octombrie 2022, cele 14 persoane reținute de la cunoscuta firmă Robmet din Piatra-Neamț au fost prezentate instanței de judecată. Pentru trei persoane cu vârste cuprinse între 27 și 51 de ani, a fost dispusă măsura arestării preventive pentru 30 de zile, iar față de 11 persoane, cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani, a fost dispusă măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile.

Inițial, 19 de percheziții domiciliare făcute în ziua de miercuri, 19 octombrie 2022, la domiciliul unor persoane fizice, la sediile mai multor societăţi comerciale  şi punctele de lucru ale acestor  entităţi comerciale, au fost descoperite și ridicate înscrisuri ce vizează activitatea comercială a peste 110 entități juridice, aproximativ 44.000 de bucăți din diferite produse industriale, 10 ștampile falsificate, 30 de laptop-uri, 35 de telefoane mobile, 35 de unități de stocare a informațiilor, 2 smart watch-uri, 4.500 de lire sterline, 3.000 de euro, 1.000 de dolari și 10.000 de lei. Totodată, a fost dispusă sigilarea a patru hale de depozitare a produselor industriale și a unei hale de producție.

Vineri, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Biroul Teritorial  Neamț, au dispus măsura reținerii față de 14 inculpați, cercetați sub aspectul sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, falsificarea instrumentelor de autentificare străine, dare și luare de mită, șantaj, proxenetism și concurență neloială.

21 de persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – B.T. Neamț, pentru audieri. În baza probatoriului administrat, față de 14 persoane, cu vârste cuprinse între 27 și 52 de ani, procurorul a dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, falsificarea instrumentelor de autentificare străine, dare și luare de mită, șantaj, proxenetism și concurență neloială, scrie media locală.

Decizia instanței de judecată. Document facsimil

3 din cei 14 inculpați reținuți zilele acestea în Dosarul Robmet au primit mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile iar ceilalți 11 au primit mandate de arestare la domiciliu.

Cei care rămân în arestul Poliției sunt Radu Cucu (creierul afacerii și patronul de facto al firmei), Carmen Mereuță (directoarea comercială) și Richard Cucu (probabil rudă cu patronul și director de inventar), potrivit facsimil/vestea.net.

Concluzie

Acțiunea oamenilor legii vizează mai departe destructurarea acestei grupări infracționale organizate, specializată în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, concurență neloială și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în dauna a 106 persoane juridice de pe întreg teritoriul țării.

Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat faptul că membrii grupării au constituit grupul infracțional organizat, cu scopul de a falsifica marcajele de pe produsele industriale și comercializarea acestora, prin inducerea în eroare cu privire la calitatea și proveniența lor, grup la care ulterior ar fi aderat mai multe persoane. Iar cel mai grav îl reprezintă faptul că aceste produse au fost utilizate inclusiv în urma unor licitații publice ale autorităților locale din diferite localități ale țării. Prin urmare, ancheta merge mai departe.