Social

Efectele asupra sănătății ale statului prelungit pe scaun pot fi deosebit de grave. Ce trebuie să facem

Efectele asupra sănătății ale statului prelungit pe scaun pot fi deosebit de grave. Ce trebuie să facem
zf.ro

Potrivit unui studiu publicat în revista științifică Medicine & Science in Sports & Exercise, o plimbare ușoară de cinci minute la fiecare jumătate de oră în care am stat așezați este metoda cea mai eficientă pentru a reduce efectele nocive ale sedentarismului de birou.

Studiul s-a desfășurat pe parcursul a cinci zile, timp în care cercetătorii au rugat 11 adulți sănătoși de vârstă mijlocie și mai în vârstă să stea în laboratorul lor timp de opt ore (cât reprezintă o zi de lucru standard).

Astfel:

  • într-una dintre aceste zile, participanții au stat jos timp de opt ore, cu doar scurte pauze pentru a merge la baie.
  • în celelalte zile, am întrerupt statul cu mersul ușor.

Într-o zi, de exemplu, participanții au mers timp de un minut la fiecare jumătate de oră. Iar, în altă zi, au mers timp de cinci minute la fiecare oră.

Ce și-a propus studiul

Potrivit cercetătorilor, scopul studiului a fost de a găsi acea „cantitate” de mers pe jos pe care o poate face o persoană pentru a compensa efectele dăunătoare pentru sănătate ale statului așezat.

Cercetătorii au măsurat modificările a doi factori de risc importanți pentru bolile de inimă, respectiv:

La ce concluzii s-a ajuns

Ulterior, au constatat că o plimbare ușoară de cinci minute la fiecare 30 de minute a fost singura strategie care a redus substanțial nivelul de zahăr din sânge în comparație cu statul jos toată ziua.

Conform studiului, plimbările de cinci minute la fiecare jumătate de oră au redus:

  • cu aproape 60% creșterea bruscă a glicemiei după ce mâncăm,
  • tensiunea arterială cu patru până la cinci puncte în comparație cu statul jos toată ziua.

Iar, plimbările mai scurte și mai puțin frecvente au îmbunătățit și ele tensiunea arterială. Astfel, chiar și o plimbare ușoară de doar un minut la fiecare oră a redus tensiunea arterială cu cinci puncte.

Alte beneficii ale pauzelor de mers

În afară de beneficiile pentru sănătatea fizică, pauzele de mers pe jos au avut și beneficii pentru sănătatea mentală. În acest studiu, participanților li s-a cerut să își evalueze starea mentală cu ajutorul unui chestionar la începutul și la finalul experimentului.

Toți participanții au spus că cele 5 minute de mers i-a ajutat să capete o dispoziție mai bună și le-a redus din oboseală.

Ce se întâmplă în cazul persoanelor care stau pe scaun ore în șir

Potrivit studiilor, persoanele care stau așezate ore în șir dezvoltă, la rate mult mai mari decât persoanele care fac mișcare pe parcursul zilei, boli cronice, inclusiv:

  • diabet,
  • boli de inimă,
  • demență,
  • mai multe tipuri de cancer.

De asemenea, un stil de viață sedentar îi expune pe oameni la un risc mult mai mare de moarte timpurie. Totuși, simpla practicare zilnică a exercițiilor fizice poate să nu inverseze efectele nocive ale șezutului asupra sănătății. La momentul actual, numărul orelor în care oamenii stau așezați au tot crescut.  Iar, acest lucru s-a agravat și din cauza pandemiei de COVID-19, când, odată cu migrarea către munca la distanță, oamenii au început tot mai puțin să se aventureze în afara casei, citează libertatea.ro.