Social

Iașiul vrea propria Gardă a Palatului, ca la Alba-Iulia și ca-n Occident. Video

Iașiul vrea propria Gardă a Palatului, ca la Alba-Iulia și ca-n Occident. Video

Să țină pasul cu Occidentul. Aceasta dorește și Iașiul. Palatul Culturii există, doar garda lipsește, cel puțin deocamdată.

Iașiul vrea propria Gardă a Palatului, ca la Alba-Iulia și ca-n Occident

Preluând modelul de la Alba-Iulia, dar și alte orașe occidentale, Consiliul Județean Iași și Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Iaşi au făcut primii pași pentru înființarea unui proiect cu tema “Garda Palatului Culturii”.

Garda Palatului Culturii este cea mai nouă propunere din partea Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Iași. Consiliul Județean Iași discută pe marginea acestui subiect și se caută, în prezent, și soluții, pentru ca acesta să devină realitate.

Palatul Culturii din Iași este o bijuterie arhitecturală, după cum bine se știe, un simbol al Iașului, încărcat de istorie, fiind totodată și unul dintre principalele atracții turistice ale regiunii. Garda Palatului ar putea pune în valoare, o dată în plus, acest obiectiv cultural, dar și turistic.

Scopul întâlnirii a fost pentru a prezenta ideea. Aceasta a pornit din partea ONG-urilor care fac parte din ATOP. Pentru moment nu avem detalii tehnice și cine va finanța acest demers. Sunt mai multe surse de finanțare, pot cotiza ONG-urile sau chiar și Consiliul Județean. Ideea a venit de la Alba Iulia”, a spus Constantin Dolachi-Pelin, consilier județean.

În cadrul discuțiilor s-a propus ca Garda să își extercite atribuțiile doar cu ocazia sărbătorilor importante ca Sfânta Parascheva, Ziua Copilului, Anul Nou și altele. Sau, desigur, în funcție de sursele de finanțare se poate ca Garda să funcționeze și săptămânal sau cel puțin în weekend.

Acest tip de ceremonie se practică în preajma obiectivelor turistice importante, fiind un ceremonial ce atrage milioane de vizitatori care au pus pe harta marilor interese turistice orașe precum Londra, Stockholm, Copenhaga, Praga.

Singurul oraș din România care folosește acest concept este Alba Iulia, la Cetatea Carolina, aceasta fiind de altfel sursa de inspirație pentru Garda Palatului Culturii Iași.

Foto: Primăria Iasi/Facebook/video youtube