Actual

Figura cea mai iubită de români este… Regele Charles. Cum a fost primit suveranul britanic

Figura cea mai iubită de români este… Regele Charles. Cum a fost primit suveranul britanic
Credit imagine: cotidianul.ro

Regele Charles a fost așteptat cu multă emoție de românii din județele Brașov și Covasna, dar și de oameni din alte județe, care s-au urcat în tren sau mașină pentru a-l vedea pe suveranul Regatului Unit al Marii Britanii.

Aceasta este prima vacanță a Regelui după ce a fost în mod oficial încoronat, iar România este una dintre cele mai iubite destinații de vacanță ale sale încă de acum 25 de ani, când a vizitat-o pentru prima oară. De asemenea, monarhul britanic a legat relații foarte cordiale cu localnicii.

„Emoționant, ce să zic. Nu pot să descriu. Am emoții, vă dați seama că am dat mâna cu un om foarte important”, a declarat un orădean, care a bătut drumul până în Covasna pentru a se întâlni cu suveranul. Mai mult, l-a luat în brațe pe Regele Charles, care nu a fost deloc deranjat de acest gest.

Fascinația monarhului pentru România

Localnicii sunt plăcut surprinși de faptul că Charles nu s-a dezmințit nici după încoronare și a venit în destinația sa de vacanță preferată – România, unde deține mai multe proprietăți. După drumețiile sale din Covasna, suveranul urmează să se îndrepte spre Viscri, localitatea de care s-a apropiat cel mai mult în ultimii 25 de ani.

„Faptul că a ales să vină după ce a fost instalat ca rege în Marea Britanie, în România, este un lucru mare. Putea să aleagă orice altă țară din lumea asta”, a declarat un localnic.

„Foarte popular, foarte comunicativ. Era Prinț de Wales când l-am întâlnit acum câțiva ani”, a spus un alt om al locului, încântat la rândul său de vizita regală. Iar Regele Charles al III-lea nu se dă în lături din a-și arăta fascinația față de peisajele naturale și flora României.

„Asta e o plantă de pe vremea de gheață (era glaciară n.r.), nu prea sunt… doar aici la noi și încă în câteva locuri se mai găsește”, a explicat un localnic pentru Fanatik.

Cum își petrece monarhul timpul din vacanță

Localnicii au făcut un raport detaliat al modului în cars Regele își petrece vacanța:

„Când nu e pe dealuri, Regele își petrece timpul în reședința sa. Știm că îi place să picteze peisaje în acuarelă, iar gospodăria din Valea Zălanului îi oferă o priveliște minunată. Contele Kalnoky a dezvăluit că înainte de cină, Regele Charles savurează întotdeauna un vermut. Probabil că așa se vă întâmpla și în această seară. Marți dimineață, Regele va pleca spre Viscri, un alt loc în care este așteptat cu multă dragoste”.

Suveranul a făcut o declarație emoționantă președintelui Klaus Iohannis, citând chiar din Eminescu în finalul discursului său:

„Domnule președinte, doamnelor și domnilor, nu pot descrie ce plăcere am vizitând încă o dată România. Mulțumesc pentru cuvintele frumoase și generozitatea imensă. Eu cred că au trecut 25 de ani de la prima mea vizită în această țară remarcabilă, când am venit aici am simțit o legătură profundă cu România.

Tatăl meu a fost vărul regelui Mihai și aveau amintiri din copilăria comună petrecută aici. Mereu m-am simțit acasă în România. Am întâlnit aici români din toate domeniile, am putut fi martor la prima mână a dezvoltării care a avut loc și care este, trebuie să spun, o mărturie a energiei, inovativității și rezistenței dumneavoastră. Am fost impresionat de reprezentanții tinerei generații, tineri care fac față provocărilor lumii moderne, în toate domeniile din tehnologie, ecoturism sau protecția mediului. Am fost inspirat de oamenii pe care i-am întâlnit, care lucrează neobosit pentru ceilalți. Am ajuns să iubesc România! Țară de glorii, țară de dor!”