Actual Lifestyle

Nepotul fostului ministru de Interne, Ioan Rus, a căpătat postul cel mare: șef la IPJ Cluj. Fostul șef, ridicat de DNA

Nepotul fostului ministru de Interne, Ioan Rus, a căpătat postul cel mare: șef la IPJ Cluj.  Fostul șef, ridicat de DNA

Cu puțin timp în urmă, Ministrul de Interne a semnat ordinul de numire în funcția de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj. Fericitul este Mihai Rus, nepotul fostului ministru de Interne, Ioan Rus.

Numirea vine la o zi după ce fostul șef al Poliției Județene a fost pus sub acuzare de DNA.

Cine este Mihai Rus

Mihai Rus este comisar șef și în trecut a ocupat funcțiile de șef al IPJ Alba și șef al Brigăzii de Operațiuni Speciale din cadrul IPJ Cluj. Acesta i-a luat caimacul șefului poliției municipiului Cluj Napoca, Ciprian Rus, nepotul lui Pop Teodor Pușcaș, care, de asemenea, a candidat la funcția de șef al Inspectoratului Poliție Județean Cluj.

Fostul șef al IPJ Cluj, Mircea Rus, plasat sub control judiciar

În ceea ce-l privește pe fostul șef al IPJ Cluj, Mircea Rus, acesta a fost reținut de DNA, fiind acuzat de abuz în serviciu. Se pare că acesta ar fi făcut mai multe delegări fictive în funcţii din cadrul Inspectoratului de Poliție. Alături de Mircea Rus au mai fost arestați și Daniel-Sorin Graur, comisar-şef de poliţie, adjunct al şefului IPJ Cluj, și Ioana-Paula Bob, comisar-şef de poliţie, şefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul instituţiei, ambii pentru complicitate la abuz în serviciu.

„Nu există nicio încălcare a vreunui text de legislație primară care să fi generat vreun prejudiciu”

Totuși, Mircea Rus, fostul șef al IPJ Cluj, contrar așteptărilor de ieri și recomandărilor inițiale, NU va fi propus pentru arestare, scrie presa  locală.

„Procurorul DNA Cluj, Mihai Birtoc, s-a făcut de ”cacao”. Ca să se ”scoată”, i-a dat lui Rus control judiciar”, scrie Ziarul de Cluj care a obținut informații exclusive în acest caz.

În ceea ce-l privește pe apărătorul lui Rus, avocatul Alexandru Rîșniță spune că acesta nu a făcut nici o ilegalitate. „Nu exista vreo infractiune. Nu există nicio încălcare a vreunui text de legislație primară care să fi generat vreun prejudiciu, ca atare nu există niciun abuz în serviciu, în opinia mea, nefiind îndeplinite elementele constitutive ale infracțiunii.”, a declarat avocatul.

Și-a pus iubita ilegal în funcție

Oamenii legii susțin însă că în perioada mai-iunie 2021, Mircea-Ion Rus, pe atunci șef al IPJ, ar fi dispus ilegal și abuziv numirea lui Elek Marton la conducerea Poliţiei Municipiului Dej. Dar asta nu e tot pentru că în septembrie Mircea Rus a fost scos din funcție și cercetat disciplinar. Motivul? Bărbatul a numit-o ilegal în funcția de șef al secției de poliție nr. 3 chiar pe iubita sa. Totodată, lui Mircea Rus i-a fost retrasă autorizația ORNISS, care îi conferă acces la informații clasificate.