International

Teroarea anticovid din Shanghai continuă: milioane de oameni au fost închiși în case

Shanghai
Twitter

La o săptămână după relaxarea restricțiilor în Shanghai, autoritățile locale au anunțat că un cartier în care locuiesc 2,7 milioane de oameni va fi închis sâmbătă pentru testarea în masă anti-Covid.

Măsura creează temeri că restricțiile draconice vor fi reaplicate la nivel metropolitan dacă se vor depista persoane infectate, scrie The Guardian.

Toți locuitorii din cartierul Minhang vor fi testați anti-Covid, au declarat autoritățile

„Blocajul va fi ridicat după ce vor fi analizate probele”, au adăugat oficialii, fără a preciza o oră sau o dată anume.De asemenea, în declarația autorităților nu s-a precizat ce măsuri ar fi impuse în cazul în care locuitorii districtului sunt testați pozitiv. În conformitate cu politica strictă a Chinei, „zero-Covid” -, toate cazurile pozitive sunt izolate și contactele apropiate – deseori inclusiv întreaga clădire sau comunitatea în care locuiesc – sunt puse în carantină.

Orașul Shanghai a raportat nouă infecții locale noi în cursul zilei de joi, dar niciuna în Minhang. Anunțul districtului a stârnit teamă în rândul unor utilizatori ai rețelelor sociale că blocarea ar putea fi prelungită și după weekend , dacă se găsesc cazuri.

„Trebuie să spuneți clar dacă restricțiilor vor fi cu adevărat ridicate după colectarea probelor”, a scris un utilizator pe Weibo.

„Dacă sunt rezultate pozitive după teste, ce veți face? Continuați blocajul?” a întrebat altul.

Shanghai revenise la viață în ultimele zile după ridicarea restricțiilor. Omenii s-au întors la muncă și s-au plimbat prin parcuri. Și Beijingul, capitala Chinei, se îndreaptă spre normalitate, după ce luna trecută a închis restaurante, săli de sport și stații de metrou pentru a înlătura un focar de Covid.

China, blocaj total la informații în politica „zero Covid”

”Zero COVID” continuă în China unde 25 de milioane de locuitori, numai din Shanghai, ”New-York”-ul chinezesc, după cum mai este numit, rămân încuiați în case, neavând nici cel mai mic drept de apel.

Politica „zero Covid” este susţinută cu tărie de cei mai înalţi lideri comunişti chinezi, inclusiv de preşedintele Xi Jinping. Utilizatorii ultra-popularei reţele de socializare WeChat nu pot redistribui sau prelua nici un articol de pe contul oficial al ONU, unde apar menţionate criticile şefului OMS. Unii reușesc doar să vizualizeze capturi de ecrane cu mesaje externe, de interes vital, pentru ei.