Social

Petrogradul în flăcări: Revoluția Rusă din 1917, actul de naștere al URSS și moartea ultimei dinastii imperiale rusești

Revoluția bolșevică, sursa foto Jurnalul FM
sursa foto Jurnalul FM

Cele două revoluții care au cuprins Rusia în 1917 au pus capăt secolelor de dominație imperială și au inițiat reformele politice și sociale care au dus în cele din urmă la crearea Uniunii Sovietice. Deși cele două evenimente revoluționare din 1917 au avut loc destul de rapid, nemulțumirea socială din Rusia se acumulase cu mulți ani înainte de aceste evenimente.

La începutul anilor 1900, Rusia era una dintre cele mai sărace națiuni din Europa, cu o țărănime considerabilă și o minoritate în creștere de muncitori industriali cu salarii mici. Rusia era percepută ca având o societate primitivă și înapoiată în cea mai mare parte a Europei de Vest.

Mult timp în secolul al XIX-lea, Imperiul Rus a continuat să folosească servitutea, o formă de feudalism în care țăranii care nu aveau acces la pământ erau obligați să lucreze pentru nobilii care aveau. În schimb, la sfârșitul Evului Mediu, obiceiul fusese abandonat în majoritatea Europei de Vest. În cele din urmă, Imperiul Rus a pus capăt șerbiei în 1861. Eliberarea șerbilor avea să aibă un impact asupra evenimentelor care au dus la Revoluția rusă, permițându-le țăranilor să se organizeze mai liber.

Cum s-a ajuns la Revoluția rusă?

Rusia a cunoscut Revoluția industrială mult mai târziu decât Europa de Vest și Statele Unite. La începutul secolului al XX-lea, când a avut loc în cele din urmă, aceasta a provocat revoluții sociale și politice semnificative.

De exemplu, marile orașe rusești, precum Sankt Petersburg și Moscova, și-au cvadruplat populația între 1890 și 1910, creând congestie și condiții de trai sărăcăcioase pentru o nouă clasă de muncitori industriali ruși.

Marele imperiu s-a confruntat cu penurii alimentare repetate ca urmare a creșterii populației la sfârșitul secolului al XIX-lea, a unui sezon de creștere dificil din cauza climei nordice a Rusiei și a unui șir de conflicte costisitoare care au început cu Războiul Crimeii. Mai mult, se spune că până la 400.000 de ruși ar fi pierit în timpul foametei din 1891-1892.

Rusia și poziția țarului Nicolae al II-lea au fost afectate și mai mult de catastroficul Război ruso-japonez din 1904-1905. În acest război, pe care l-a pierdut în cele din urmă, Rusia a pierdut o mulțime de trupe, nave, bani și reputație internațională.

„Duminica sângeroasă” a Rusiei

Mulți ruși educați au văzut cum autoritatea monarhică a țarilor și adepții țarului din clasa aristocratică au împiedicat dezvoltarea țării lor, în timp ce observau progresul social și îmbunătățirea științifică din Europa de Vest și America de Nord.

Revoltele muncitorești rusești pe scară largă împotriva monarhiei au dus în curând la masacrul din 1905 din „Duminica sângeroasă”. Soldații țarului au ucis sau rănit sute de protestatari lipsiți de apărare.

Revoluția rusă din 1905 a fost declanșată de masacrul din Duminica însângerată, iar ca răspuns, muncitorii furioși au organizat o serie de greve devastatoare în întreaga națiune. Muncitorii agricoli și soldații s-au alăturat cauzei, ceea ce a dus la formarea de „soviete”, sau consilii dominate de muncitori.

Într-un caz bine cunoscut, echipajul navei de război Potemkin a organizat cu succes o lovitură de stat împotriva conducerii lor dominatoare. Deoarece a pregătit viitoarele revolte, istoricii vor numi în cele din urmă Revoluția rusă din 1905 „Marea repetiție generală”.

Nicolae al II-lea a promis o mai mare libertate de exprimare și înființarea unui corp legislativ reprezentativ, sau Duma, pentru a lucra la schimbare în urma violențelor din 1905 și a înfrângerii umilitoare a Rusiei în Războiul ruso-japonez, potrivit Wikipedia.

Rusia nu a făcut față Marelui Război

În august 1914, Rusia s-a alăturat Primului Război Mondial pentru a-i ajuta pe sârbi și pe aliații lor francezi și britanici. Participarea lor la conflict avea să se dovedească rapid a fi devastatoare pentru Imperiul Rus.

Rusia imperială nu a fost pe măsura Germaniei industrializate din punct de vedere militar, iar numărul pierderilor rusești a fost mai mare decât cel al oricărei alte țări în timpul oricărui conflict anterior. Pe măsură ce inflația a crescut, penuria de alimente și de combustibil a devenit o problemă în Rusia. Efortul costisitor al războiului a afectat iremediabil economia deja fragilă.

În 1915, țarul Nicolae a plecat din Petrograd (în prezent Sankt Petersburg), capitala Rusiei, pentru a prelua comanda frontului armatei ruse. (Sankt-Petersburg a fost redenumit de ruși în 1914, deoarece numele suna prea german).

Revoluția din februarie a început la 8 martie 1917 și a fost numită astfel deoarece Rusia a continuat să folosească calendarul iulian până în februarie 1918.

Străzile din Petrograd erau pline de protestatari care cereau alimente. Grupuri masive de muncitori industriali aflați în grevă îi susțineau pe protestatari, care au intrat în conflicte fizice cu poliția în timp ce rămâneau în stradă.

Revolta a fost înăbușită la 11 martie de către trupele garnizoanei armatei din Petrograd. Regimentele au deschis uneori focul în timpul confruntărilor, ucigând protestatari, dar mulțimile au rămas pe străzi, iar soldații au început să se clatine.

Sfârșitul dinastiei Romanov

La 12 martie, Duma a stabilit o administrație provizorie. Câteva zile mai târziu, țarul Nicolae a renunțat la tronul său, punând capăt secolelor de dominație Romanov în Rusia.

Liderii guvernului provizoriu, printre care se număra tânărul avocat rus Alexander Kerensky, au elaborat un program liberal de drepturi, inclusiv libertatea de exprimare, egalitatea în fața legii și posibilitatea sindicatelor de a se organiza și de a intra în grevă. Aceștia au respins schimbările sociale care erau violente.

Chiar dacă participarea Rusiei la Primul Război Mondial a fost extrem de nepopulară, Kerenski a continuat-o în calitate de ministru de război. Acest lucru a înrăutățit mult problemele de aprovizionare cu alimente ale Rusiei. Țăranii au jefuit câmpurile, iar în orașe au izbucnit revolte alimentare, alimentând și mai mult tulburările.

Revoluționarii de stânga, sub conducerea liderului Partidului Bolșevic, Vladimir Lenin, au lansat o lovitură de stat aproape fără vărsare de sânge împotriva guvernului provizoriu al Dumei la 6 și 7 noiembrie 1917 (sau 24 și 25 octombrie în calendarul iulian, motiv pentru care evenimentul este frecvent denumit Revoluția din octombrie).

Un grup de lideri din elita capitalistă burgheză a Rusiei alcătuise administrația provizorie. Lenin a pledat pentru un guvern sovietic care să fie condus de consilii militare, țărănești și muncitorești.

La Petrograd, bolșevicii și susținătorii lor au preluat controlul asupra structurilor guvernamentale și a altor domenii-cheie, iar Lenin a instituit rapid o nouă administrație. Primul stat comunist din istorie a fost condus de Lenin.

După Revoluția bolșevică de la sfârșitul anului 1917, în Rusia a izbucnit un război civil. Armatele Roșie și Albă au fost două dintre grupurile combatante.

Administrația bolșevică a lui Lenin a fost susținută de Armata Roșie. O coaliție considerabilă de grupuri slab unite, inclusiv monarhiști, capitaliști și susținători ai socialismului democratic, era reprezentată de Armata Albă.

Romanovii au fost executați de bolșevici la 16 iulie 1918. Uniunea Sovietică a fost fondată în 1923, după ce Războiul Civil Rus a fost declarat încheiat de Armata Roșie a lui Vladimir Lenin.

Revoluția rusă a pregătit terenul pentru ca comunismul să devină o ideologie politică puternică în întreaga lume, după mulți ani de tulburări politice și violență. Ea a deschis calea pentru ca Uniunea Sovietică să devină un actor global important și să concureze cu SUA în timpul Războiului Rece.