Diverse

Românii mănâncă spanac contaminat cu hepatita A și morcovi cu pesticide. Două mari lanțuri alimentare le-au retras de pe piață

Românii mănâncă spanac contaminat cu hepatita A și morcovi cu pesticide. Două mari lanțuri alimentare le-au retras de pe piață

Alertă alimentară în România. Reprezentanții Autorității Naționale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că s-a găsit spanac contaminat cu hepatita A și baby morcovi cu pesticide peste limită. Metro și Profi au fost obligați să le scoată de pe piață.

Să-l distrugă sau să-l returneze la magazin

Potrivit informațiilor oferite de ANSVSA, este vorba de spanac al cărui furnizor este Krepsis Aavantaj SRL. Specialiștii le recomandă clienților să nu consume acest produs, să-l distrugă sau să-l aducă la magazinul de unde l-au cumpărat, pentru a primii banii înapoi.

„Vă informăm că am inițiat retragerea de la comercializare şi rechemarea de la client a produsului Spanac pungă 500 g, furnizor Krepsis Aavantaj SRL, lot Romania 845, ca urmare a contaminării produsului cu virusul hepatitei A.

Se recomandă persoanelor care dețin produsului descris mai sus să nu-l consume, ci să-l distrugă sau să-l returneze la magazin, urmând să primească în schimb contravaloarea lui”, se arată pe site-ul ANSVSA. La rândul său, PROFI i-a asigurat pe clienți că a inițiat retragerea de la comercializare a spanacului cu probleme și și-a cerut scuze pentru problemele create.

Baby morcovii vor trebui returnați până pe data de 21 noiembrie

La Metro au fost retrași de la comercializare morcovi baby, din cauza depășirii limitei de reziduu pesticid, respectiv Oxamil. Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), este vorba despre lotul 4005 / 4102 / 4202 / 4205. De asemenea specialiștii le recomandă celor care au cumpărat acești morcovi să îi arunce sau să îi returneze în magazinele Metro până pe 21 noiembrie.

Cum se transmite virusul hepatitei A

Cunoscut ca și boala mâinilor murdare, virusul hepatitei A se poate transmite și prin alimente, apă sau alte obiecte contaminate, iar perioada de incubație este de aproximativ 28 de zile. Alimentele cu riscul cel mai mare sunt fructele, legumele, midiile, înghețata și apa din surse nesigure. Boala se poate transmite la șapte zile de la expunere, chiar dacă persoana este asimptomatică.