Actual International

Taiwanul extinde serviciul militar obligatoriu pe măsură ce amenințarea Chinei crește

Taiwanul extinde serviciul militar obligatoriu pe măsură ce amenințarea Chinei crește
Infoactual

Taiwanul a luat decizia de a prelungi perioada de serviciu militar obligatoriu de la patru luni la un an, pe măsură ce crește amenințarea unei invazii din partea Chinei.

Taiwanul extinde serviciul militar obligatoriu pe măsură ce amenințarea Chinei crește

Marți, oficialii din Taiwan au anunțat că s-a luat decizia de a prelungi perioada de serviciu militar obligatoriu de la patru luni la un an, pe măsură ce crește amenințarea unei invazii din partea Chinei.

China a declarat în mai multe rânduri că insula face parte din țară și că cele două vor fi reunificate într-o zi, dacă va fi nevoie prin forță. Amenințările s-au intensificat sub conducerea actualului președinte, Xi Jinping, armata chineză intrând în mod regulat în apele teritoriale, precum și în spațiul aerian al Taiwanului.

Președintele taiwanez Tsai Ing-wen a anunțat marți, 27 decembrie 2022, modificarea conscripției militare, ca răspuns la incidența tot mai mare a bombardierelor chinezești care zboară în jurul insulei, cel mai recent pe 26 decembrie.

China a fost încurajată de invazia noului aliat Rusia în Ucraina, însă a fost avertizată de NATO și SUA că va apăra Taiwanul, pe care îl consideră un aliat.

Taiwanul democratic și autoguvernat, care nu a fost niciodată recunoscut oficial la nivel internațional ca o țară separată, a declarat că trebuie să își ajusteze structura militară în lumina amenințărilor recente. Nu a dat detalii cu privire la aceste schimbări, dar se știe că poartă discuții cu Occidentul cu privire la furnizarea mai multor sisteme de apărare care să permită țării să se protejeze de o invazie.

Prelungirea serviciului militar obligatoriu intră în vigoare în ianuarie 2024, în condițiile în care Taiwanul este depășit masiv de vecinul său mai mare, de care s-a despărțit în urma Războiului Civil Chinez din anul 1949.

Taiwan este o țară din Asia de Est, situată la confluența Mării Chinei de Est și a Mării Chinei de Sud, în nord-vestul Oceanului Pacific, cu Republica Populară Chineză (RPC) la nord-vest, Japonia la nord-est și Filipine la sud. Teritoriile controlate de Taiwn sunt formate din 168 de insule. Cu aproximativ 23,9 milioane de locuitori, Taiwanul se numără printre cele mai dens populate țări din lume. Capitala, Taipei, formează, împreună cu New Taipei City și Keelung, cea mai mare zonă metropolitană din Taiwan.