Actual

Serviciul militar va redeveni obligatoriu în România? Mesajul îngrijorător al lui Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă, sursa foto Digi24
Credit imagine: Digi24.ro

Nicolae Ciucă, actualul prim-ministru al României, a făcut mai multe declarații care-i îngrijorează pe cetățeni. În ultimii ani, statul român a investit din ce în ce mai mult din produsul intern brut (PIB) în apărare. Iar războiul dintre Rusia și Ucraina, care se desfășoară atât de aproape de noi și în cadrul căruia România a făcut de multe ori obiectul amenințărilor de la Kremlin.

Amintim și că în 2007, armata română număra 300.000 de cadre militare active. În prezent, numărul este de aproximativ 70.000. Opinia lui Nicolae Ciucă, pe care a prezentat-o astăzi public, este aceea că ar trebui să se revină la sistemul armatelor de masă, date fiind amenințarea rusească permanentă.

Ce a declarat înaltul oficial

Șeful actual al Guvernului României a declarat că industria apărării, care a primit din ce în ce mai multe resurse financiare în ultimul timp, se transformă într-o industrie de război:

„Astfel, pe planşa de lucru, revine constructul industriei de apărare care trebuie să devină industrie de război şi armatelor mici tehnologizate şi sofisticate de profesionişti care trebuie să revină la armate de masă cu rezerve la nivelul întregii societăţi şi capacităţi de mobilizare extinsă, pentru a face faţă unui război pe scară largă, un război lung şi de înaltă intensitate, care epuizează resursele”, a declarat acesta, atrăgând totodată atenția asupra nevoii de armate de mase.

De asemenea, Nicolae Ciucă a vorbit despre importanța sprijinului NATO în fața amenințării Rusiei. El a acuzat de asemenea Moscova că blochează accesul maritim al României. Oficialul român a solicitat „Libertatea survolului şi libertatea circulaţiei maritime, libertatea navigaţiei în apele teritoriale, zone economice exclusive şi zona internaţională liberă din Marea Neagră crează o componentă distinctă de ameninţări de securitate care reclamă întărirea prezenţei Alianţei”, conform unei declarații care a fost citată de Aleph News.

Abuzurile Rusiei sunt din ce în ce mai intense?

Prim-ministrul României a discutat și despre activitățile abuzive întreprinse de Rusia de când a invadat Ucraina. Dintre acestea, el a amintit și prăbușirea dronei americane, care s-a întâmplat la începutul acestei primăveri.

„În afară de zonele interzise, zone interzise cu lunile, chiar cu anii, pentru exerciţii de tragere, pentru operaţiunile periculoase în timp de război, abuzurile Rusiei s-au tradus în doborârea controlată ulterior a dronei americane de supraveghere de către siajul avionului rus de vânătoare, sau o intervenţie similară şi periculoasă la adresa avionului polonez participant la o misiune FRONTEX într-un zbor agresiv periculos”, a declarat Nicolae Ciucă.