Actual

Marcel Boloş a făcut anunţul. 1,5 milioane de români se aleg cu bani în plus

Marcel Boloș suntem-campioni-bugetaru
Credit imagine: G4media.ro

Mai mult de 2 milioane de carduri de energie au ajuns la românii din categorii vulnerabile. Şi marea lor majoritate au folosit tichetele sociale pentru a-şi achita facturile la electricitate şi căldură. În plus, costurile asociate cu lemnele au început să fie şi ele acoperite de români plătitori cu cardul de energie.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunţat recent că a fost depăşit numărul de 1,5 milioane beneficiari ai programului social care şi-au efectuat plăţile cu ajutorul acestui voucher. Astfel, ei au rămas cu o sumă mai mare din propriii bani în buzunar. O altă tendinţă considerată pozitivă de liderul MIPE este fluidizarea procesului de plată. Numărul cererilor de achitare online a facturii la energie a crescut la 173.000 de persoane, adică 11,5% din totalul solicitărilor.

Declaraţia lui Marcel Boloş

Anunţul lui Marcel Boloş  a scos la iveală ambele tendinţe din domeniul achitării facturilor de energie. Iată ce a declarat acesta:

„Am depășit, zilele acestea, pragul de 1,5 milioane de beneficiari care au făcut plăți prin cardul de energie.

Procesul s-a fluidizat, iar pe măsură ce se emit facturi numărul plăților crește considerabil. Avem 500.000 plăți într-o săptămână, ceea ce ne confirmă că programul este implementat cu succes.

Reamintesc faptul că acceptăm și facturi restante, dar condiția este ca ele să nu fie emise mai devreme de 1 ianuarie 2023, iar perioada de facturarea ce poate fi luată în calcul este maxim luna octombrie 2022.

Sunt bucuros că și plata facturilor la lemne funcționează corespunzător, avem deja peste 4.000 astfel de facturi plătite, beneficiarii primind numerar sumele.

Mai sunt încă trei luni pentru utilizarea primei tranșe de 700 de lei din ajutorul aferent acestui an și mă bucur să constat buna mobilizare a Poștei Române în toată această perioadă de implementare a programului.

Prezența factorilor poștali în teren este un sprijin important pentru beneficiarii care nu se pot deplasa la oficiile poștale sau care nu pot accesa platforma de plăți online.

În total, 430.000 familii și-au plătit facturile fără să se deplaseze”, şi-a încheiat el raportul, care a fost citat de platforma de ştiri Antena 3 CNN.

Cum funcţionează cardurile de energie

Românii care se confruntă cu situaţii precare pot solicita aceste carduri, care acoperă cheltuieli în valoare de până la 1400 de lei. Banii se acordă în două tranşe egale. Facturile care pot fi achitate cu banii asociaţi acestor tichete sociale nu trebuie să fie mai vechi de 1 ianuarie 2023 sau mai noi de 27 decembrie 2023 .

De asemenea, este posibil să le folosiţi pentru acoperirea unor facturi restante, atâta vreme cât respectivele restanţe au fost cumulate în intervalul 01.01 – 27.12.2023.